неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Водеща / Как да пестите пари?

Как да пестите пари?

Това да не изхарчите един лев, означава, че сте го спестили. До голяма степен, ограничаването на разходите е в основата на това да пестите повече. И все пак, как можете да пестите пари.

Започнете от там, да правите оптимални най-големите си разходи или тези, заемащи най-голям дял от бюджета ви.

Друго направление да повишавате спестяванията си, е като запазвате разходите си без промяна, но повишавате доходите. Сега ще разгледаме основно първата опция за това да пестите повече, като ограничавате разходите си.

Ето и някои основни направления в тази насока:

Пестете от имоти

Подсигуряването на покрив над главата, ни е един от основните разходи. Нещо повече, достъпността на наемите у нас е много съпоставима с тази на нагорещени пазарни имоти, въпреки факта, че цените на недвижимите имоти в страната ни са далеч по-ниски, в сравнение с останалите страни от ЦИЕ.

Наемите в София, почти толкова недостъпни, колкото в Маями

имотите в софия най-достъпни

Българите отделяме близо половината от дохода си за наема на имота, който обитаваме. За сравнение, всяко съотношение над 40, определя наемите като недостъпни.

Средният софийски доход купува най-много квадратни метри жилищна площ в ЦИЕ – 0.69 кв. м., при средно 0.56 квадратни метра в 11-те разглеждани столици.

Жилищата в София най-достъпни сред столиците в Централна и Източна Европа

За сравнение, доходът на жителите на Братислава и Прага, стига за покупката на едва 0.5 квадратни метра, или с около 30% по-малко, в сравнение със София.

Пестете от храна

Това може да звучи малко странно на пръв поглед. И все пак, като една от най-бедните държави в ЕС, българите даваме над 30% от дохода си за храна.

бърза храна

За тези две неща, българите плащат най-много в Европа

И докато факт е, че не можем да оцелеем без храна, въпросът каква храна консумираме и откъде, е ключов. Идеята да се храним по заведения може и да ни изглежда примамлива, но това определено може да повиши процентът на доходите от общите, които заделяме за храна.

Затова не се глезете повече, отколкото можете да си позволите по отношение на храненето извън вкъщи.

Пестете от бензин

Друг сериозен дял от доходите ни заминава за горива. Въпреки, че цената на бензина е втората най-ниска в ЕС, трябва да се има в предвид, че горивото остава в топ-десет на най-недостъпните горива в света, когато се съпостави с доходите на населението.

oil

Как да намалите разхода на гориво?

Ето няколко начина как да пестите от бензин.

Не зареждайте премийни горива. Дори и специалистите все още не могат да докажат, че този род горива намаляват разхода, а не само повишават сметката за това перо. Както всяко правило и тук има изключения и те важат основно за премийните автомобили.

Продължава на следваща страница…

Провери също

6 навика на хората, които са успешни в спестяването

Искате да спестявате, но някак си нещата не ви се получават? Може би проблема е …

Един коментар