сряда , февруари 21 2018
Начална Страница / Водеща / Как да се възползваме от изгубеното десетилетие на БФБ?

Как да се възползваме от изгубеното десетилетие на БФБ?

Вече спокойно можем да започнем да говорим за изгубено десетилетие за инвеститорите на БФБ.

Точно преди десет години, индексът на сините чипове SOFIX бе при ниво от около 890 пункта. Или казано по друг начин за последните десет години индексът се е понижил точно наполовина. За инвеститорите пък, това се превежда като отрицателен среден годишен доход от 6.7%.

Вижте още: SOFIX предоставя на инвеститорите една от най-големите възможности в историята си

И докато това е много лоша новина за инвеститорите насочили средствата към пазара преди десет години, тя далеч не би следвало да е толкова лоша за инвеститорите без инвестиции на пазара. Причината, настоящите нива на индекса могат да предоставят добри възможности за инвеститорите.

bull dead

Последните не бива да се вглъбяват само в лошите новини и да забравят, че фондовите пазари са циклични и след негативни периоди (като например такива от десет години, като настоящия) идват и добри времена.

Добре е също така инвеститорите да помнят, че въпреки загубеното десетилетие, индексът на сините чипове в крайна сметка е донесъл средна възвръщаемост за инвеститорите от създаването си (през 2000-та година), в размер на близо 10%.

Т.е. всичко е въпрос на времева перспектива. А какъв по-удобен момент за инвестиране от настоящия, в момент когато индексът е по-близо до дъното си, отколкото до върха си.

Вижте още: Всеки път, когато това се е случвало, SOFIX е растял двойно

Можем да се поучим от най-развития световен фондов пазар – щатския, с много повече наблюдавани цикли на повишения и спадове от родния (предвид на кратката му история).

Ако погледнете дълги периоди от време, възвращаемостта от инвестиции в акции в САЩ е била около 7% на година, според данни на Morningstar.

Но в различни периоди, пазарът рязко е превишавал тази стойност. През 90-те например, индексът S&P 500 се е повишавал с 13% на година.

Asset-Chart-Computer

До март на 2009-та година S&P 500 е отбелязал своето „загубено десетилетие“ с отрицателна доходност за инвеститорите в размер на минус три процента. Тогава индексът отбеляза своето дъно при нива под 700 пункта. А всички знаем, какво се случи през следващите седем години обаче…

Станахме свидетели на утрояване на индекса и достигането му до нов исторически рекорд.

На база на настоящите му нива, инвеститорите са регистрирали доходност от 17.1% през последните седем години. Или темповете на повишение са били над два пъти по-високи от средните в дългосрочен план, след така нареченото „изгубено десетилетие“. Не е зле нали…

Вижте още: Как да инвестирате като Бъфет?

Всъщност има и други случаи в историята, когато времената на големи печалби на фондовия пазар, често следват периоди на спад. Пиковите резултати през 80-те и 90-те, например, идват отново точно след „изгубеното десетилетие“ между 1972 и 1982 година.

Това би следвало да идва да ни покаже, че моментът за инвестиции на БФБ, може и да е по-добър отвсякога…

Какво могат да очакват инвеститорите, ако подобен сценарий, който е наблюдаван няколко пъти в САЩ, след изгубени десетилетия се наблюдава и на БФБ?

възвръщаемост

Удвояване на средния темп на повишение на индекса през следващите седем години се превежда в средна годишна доходност от 20% или повишение на индекса до 1 594 година от настоящите му нива, през 2023-та година.

Дори и запазване на средния темп на нарастване на индекса от 10% обаче, би бил добър сценарий за родните инвеститори и би го отвел след седем години до нива от 867 пункта.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции и ценни книжа на БФБ

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …