Начална Страница / Водеща / Как да спасите спестяванията си при нова финансова криза?

Как да спасите спестяванията си при нова финансова криза?

Настоящата година завършва на 7. И макар това число да е щастливо, според евреите, за участниците на фондовите пазари, които са фаталисти, то е стресиращо.

Как е по-добре да инвестирате – голяма сума пари еднократно или на части?

Малко факти в тази насока. Най-големият спад в историята на Уолстрийт се случва през 1987-ма година (завършваща на 7). Малко по-късно, азиатската криза се случва през 1997-ма година, а финансовата криза стартира през 2007-ма година.

В допълнение, историята сочи, че щатската икономика е влизала в криза една година по-късно след всеки двоен президентски мандат…

Та откъде може да дойде следващата криза през тази година?

Краткосрочните рискове за световната икономика се повишиха, според МВФ, като от там посочват поскъпналите цени на суровините, като сериозна заплаха за инфлация. Инфлацията (разбира се, при далеч по-високи нива от настоящите), макар и целена в момента, в исторически план винаги е „плашила до смърт“ централните банки по света, особено в Европа.

Какво ще се случи обаче, при заплаха от инфлация и, ако Фед започне с по-агресивно повишение на лихвите, а пък ЕЦБ сложи край на политиката си на обратно изкупуване на активи и политиката си на отрицателни лихви? Много е вероятно да видим кризата тази година, а може би и през следващата…

В допълнение, сериозен източник на заплаха е и политическата несигурност. Великобритания, тепърва ще уточнява условията за излизане от границите на ЕС, като те се очертават много тежки. В много от европейските страни, като Германия, Франция и Холандия, предстоят избори, които могат да направят ситуацията още по-непредвидима. Няма как да не добавим и непредвидимостта на новия ексцентричен щатски президент.

Търсите по-добра доходност от тази на депозитите?

Искрата, която да доведе до разпалване на нова финансова криза, може да дойде и по направление на рекордната световна задлъжнялост. При ниво от 225% от БВП на света, частният и държавният дълг, отвъд финансовия сектор е при рекордно ниво.

В обобщение, може да се каже, че има много източници на заплаха за тази година, които да я направят отново кошмарна за инвеститорите.

Как да се предпазите от нова финансова криза?

Кое е най-страшното нещо, което може да ви се случи при нова финансова криза? Редица изследвания сочат, че най-големия страх на инвеститорите е да загубят спестяванията си или в най-добрия случай, да им се наложи да чакат следващия бум на пазарите…

Как да се предпазите от криза, според експертите?

Всъщност статистиката сочи, че големите корекции би следвало да се приветстват от инвеститорите, които не са на пазара. От 1950-та насам, са регистрирани 35 корекции на индекса S&P 500 от над 10%. Всеки път обаче, оптимизмът е надделявал и се е връщал сред инвеститорите, като е инициирал повишение на показателя до нов пик. И това може да се определи като „идеалната сделка“.

Рискът за успех се е базирал единствено на търпението на инвеститорите. Те не е трябвало да се поддават на паниките при по-сериозни пазарни спадове. Дори и инвеститорите купили преди пикове на индекса, като например този през 2000-та година, в крайна сметка са излизали на печалба от инвестицията си. Цената в тези случаи обаче, е била търпеливо изчакване на няколко години за възстановяване на пазара.

Какво да правят обаче инвеститорите, чието пенсиониране, предстои по-близо и нямат примерно 8, или повече години да чакат възстановяването на пазара (какъвто е бил средния период до следващия пик на индекса)? Как те могат да защитят пенсионните си спестявания?

Отговор на тези въпроси, можете да получите ТУК!

Всъщност един от най-добрите начини да спасите спестяванията си от следващата финансова криза е много прост. Не инвестирайте целите си спестявания наведнъж, а правете това на части и с течение на времето.

Вижте един подходящ спестовен план

Така ще избегнете риска да уцелите възможно най-лошия момент, при формиране на връх, като в същото време ще имате психологическото предимство да гледате на корекциите, като на добра възможност да купувате евтино.

Ако темата ви е интересна, можете да се регистрирате за уебинар на тема „В какво да инвестирам сега, ако имам спестявания, но се притеснявам от финансова криза?“, организиран от експертите от Карол Капитал Мениджмънт.

Провери също

черно и бяло

Три съвета за забогатяване от 12 финансови книги

Три са общите съвета, които могат да бъдат извлечени от близо 12 книги за финанси. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *