понеделник , февруари 20 2017
Начална Страница / Водеща / Искате да спестите 100 000 лева след 25 години? Ето от какво трябва да се лишите…

Искате да спестите 100 000 лева след 25 години? Ето от какво трябва да се лишите…

„Баба знае две и двеста“, е казал народа. За едни да са финансово независими и подсигурени може да означава да имат спестени 1 милион лева зад гърба си, а за други същото може да означават и заделени 100 000 лева настрана. Ако сте от втората група, то със сигурност целта ви ще е далеч по-постижимa и ще изисква по-малко лишения.

Скучната тайна на забогатяването е

Както вече не веднъж сме казвали, ключът към пестенето и постигането на финансова независимост, е да живеете под възможностите си. Първо си задайте въпроса, наистина ли да притежавате новите и най-актуални вещи, е нещото което ви прави щастлив? Много е вероятно да сте от групата на рационалните потребители и отговорът да е „не“.

Всъщност, за да постигнете посочената цел от 100 000 лева не е необходимо да се лишавате кой знае от колко.

Нещо повече, при залагане на една умерено консервативна цел – а именно спестяванията ви да носят доходност от 7% през следващите двадесет и пет години, то ето от какво ще трябва да се лишавате днес, за да постигнете мечтаната шестцифрена сума след посочения период.

Тоест, ако започнете да пестите от 30 години и смятате, че ще ви трябват 100 000 лева, за да можете да се пенсионирате „преждевременно“, ето някои от лишенията, които може да изберете – те трябва да са на стойност 127.71 лева всеки месец.

Ако тази сума ви се струва много, ето на какво се равнява тя на месец:

Две кафета на ден извън дома ви

две кафета

Кафето е една от най-надценените напитки, когато не я пиете в домашни условия. Всъщност едва ли ще намерите много заведения, където любимата напитка ще се сервира при цена от под 2 лева.

Или казано по друг начин, ако се лишите от две кафета навън, за един малко по-дълъг период от време и воала – ще имате 100 000 лева след двадесет и пет години.

Една кутия цигари на ден

кутия цигари

Ако сте пристрастен пушач, то най-вероятно това ви се струва невъзможна идея. Дори и да не можете да се откажете от вредния навик, то можете поне да го намалите сериозно. Мотивация за това може да е освен наградата от 100 000 лева след 25 години, също и по-големия шанс да доживеете, за да си я получите.

Едно седмично излизане в бар или ресторант

на бар

Ако разполагате с възможности да излизате по заведения, почти всяка вечер, то помислете така. Ако ограничите приятното си прекарване само веднъж на седмица (при среден разход на излизане от 30 лева, което си е направо консервативно), то бъдещето ви „аз“ ще е много благодарно и със 100 000 лева по-богато.

По-евтин смартфон и мобилен план

евтин смартфон

Много хора са технологични маниаци и сменят смартфона си всяка година с последния модел. Замислете се обаче, наистина ли новия смартфон ви дава много повече от друго алтернативно устройство, което често може да струва наполовина. В допълнение хората се изкушават да подписват мобилни планове, които реално им предоставят повече от това, което реално ползват. Ако съвместите двете неща и готово – много е вероятно да пестите по 127 лева на месец.

Продължава на следваща страница…

Провери също

франк макнамара, първата кредитна карта

Знаете ли тези неща за парите?

Малко интересни факти за парите… Първата банкнота в света се появява в Китай преди цели …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *