понеделник , февруари 20 2017
Начална Страница / Водеща / Ако заделяте 57.7 лева на месец (с малко късмет), можете да станете милионер

Ако заделяте 57.7 лева на месец (с малко късмет), можете да станете милионер

Вече разкрихме колко важен е факторът време за постигане на пенсионните ви и спестовни цели. Сега ще разгледаме и колко важен фактор е „доходността“, без да омаложаваме времето.

Ако приемем, че започнете да спестявате от 18 годишна възраст и ще спестявате в следващите 50 години (най-вероятно ще се пенсионираме поне на 68 години), то ще видим по колко ще трябва да заделяте всеки месец, за да постигнете цел от един милион лева, при различни нива на годишна доходност.

Всъщност размерът на спестяваната сума е един от основните проблеми пред хората, за да се решат на тази първа крачка.

И след като показахме, че една кутия цигари на ден може да се превърне в сумата от един милион лева след 50 години, при нормална доходност от 8%, то колко смятате, че ще са ви нужни да спестявате, при потенциално по-висока доходност (или по-ниска)?

Вижте още: Как кутия цигари на ден може да се превърне в 1 милион лева след 50 години?

Отговорът е под един лев на месец (0.82 лева), при годишна доходност от 20% през следващите петдесет години.

И ако тази доходност ви се вижда недостежима, макар и да има доказателства (като например фондът на Бъфет), че не е невъзможна да се реализира, то ако я намалите наполовина, на 10%, сумата която трябва да заделяте на месец е 57.72 лева. Това прави под 2 лева на ден, или отново доста прилично предложение.

million

А тази стойност вече изглежда доста по-нормална и близка до реалността (средната годишна доходност на S&P 500 e около 9% в дългосрочен план), макар че и за нея ще трябва да положите доста усилия.

Също така никой не може да ви гарантира, че дори и да я е постигана в миналото, ще можете да разчитате на подобна норма на възвръщаемост в бъдещето и то за подобен дълъг период от време.

Продължава на следваща страница…

Провери също

франк макнамара, първата кредитна карта

Знаете ли тези неща за парите?

Малко интересни факти за парите… Първата банкнота в света се появява в Китай преди цели …

11 коментара

  1. Ако решите да ставате милионер без лихвени проценти за следващите 50 години всеки ден трябва да спестявате около 60 лева .. но в нашата мизерна държава, това граничи с невъзможното

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *