четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Водеща / Прости начини да определите какъв наем можете да си позволите?

Прости начини да определите какъв наем можете да си позволите?

Мислите да смените имота, който обитавате? Ето няколко начина да определите какъв месечен наем можете да си позволите:

rent-yeild

С изготвяне на бюджет

Един от начините е, като си направите бюджет. Включете всичките си месечни разходи, без наема, и вижте колко средства са ви необходими на месец. Разбира се не бива да забравяте и 10-те процента от месечния си доход, който да отива в спестовната ви сметка.

Вижте колко голям имот можете да си позволите

Сега, тази сума извадете от месечния си доход и готово. Разликата сочи, какъв максимален наем можете да си позволите. Важно е да не забравяте, че в тази сума трябва да включите и другите разходи свързани с наема, като ток, вода, кабелна телевизия и други консумативи.

Правилото на 30-те процента

Повечето експерти препоръчват да не харчите повече от 30% от чистия си доход за наем. Или ако разполагате с месечен доход от 1 500 лева, то сумата която трябва да заделяте за наем е около 450 лева.

Предвид на факта, че наемите са далеч по-високи от тази стойност, както и дохода на повечето хора е по-малък от посочената сума, то по-реалистично, като че ли звучи „правилото на 40-те процента“.

Правилото на 40-те наема

В развитите Западни страни, често наемодателите имат изискване към наемателите си, дохода им на година да е в размер поне на 40 наема.

доходност наем

Явно има някаква икономическа логика за достигане на това съотношение, което да дава сигурност на наемодателите, че наемателите ще могат да си плащат разходите. Тази сигурност автоматично може да се ползва и от наемателите за същото спокойствие.

Или казано по друг начин, ако доходът ви е 18 000 лева на година, то месечния ви наем не бива да е по-голям от 450 лева.

Правилото 50/30/20

Просто правило гласи следното – 50% от дохода ви трябва да е за постоянни разходи, като наеми, комунални разходи, транспорт и др. , 30% са за ежедневните разходи, а 20% за постигане на финансови цели.

Съгласно това правило и доход от 1 500 лева, то за наем и другите постоянни разходи не бива да давате повече от 750 лева.

Какъв наем ви дава спокойствие?

И накрая, но не на последно място, трябва да си зададете въпроса какъв е максималният наем, плащането на който ви позволява да сте спокоен и да посрещате останалите си разходи.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *