петък , януари 19 2018
Начална Страница / Водеща / Какъв тип инвеститор сте?

Какъв тип инвеститор сте?

Задачата на инвестиционните консултанти не е лесна. Когато дават инвестиционен съвет на свой клиент, те първо трябва правилно да определят склонността му към риск и впоследствие да го насочат към инвестиции, които отговарят на поставените цели за доходност, съобразявайки се с този рисков профил.

Инвеститорите могат да се обединят в няколко основни групи, в зависимост от подхода им към инвестиционните консултанти.

Делегатори

делегатор

Този род инвеститори са „най-предпочитани“ от консултантите. Веднъж, когато здадат рисковия си профил, те делегират пълни права за съставяне на портфейл. Те предпочитат консултантите да вземат всички инвестиционни решения, като единственото за което следят е нивото на предварително зададените цели за максимално допустима загуба да не бъде преминавано.

Четири често срещани инвеститорски грешки

Делегаторите обикновено имат пълно доверие на своите консултанти и вярват, че те ще се погрижат максимално добре за техните интереси.

Това, че се делегирали правата на своите консултанти не означава, че не комуникират с тях. Напротив, те се интересуват от моментните резултати и често общуват със своите съветници.

Колаборатори

Various hands give each other support

Това е един от най-често срещания тип инвестиционни типажи. Този род инвеститори се допитват до съветите на своите консултанти, но предпочитат в крайна сметка сами да вземат инвестиционните решения.

Разбира се колабораторите осъзнават, че трябва да си носят и последствията от взетите решения. С тях не се работи трудно, защото това обикновено са хора, които са наясно с рисковете и имат сравнително добра финансова култура.

Този род инвеститори предпочитат да получават няколко различни инвестиционни съвета от своите консултанти, като избират или се спират на един от тях.

Самосъветващи се

самосъветващи се

Има една група инвеститори, които предпочитат да вземат целия инвестиционен процес в свои ръце, уверени, че в най-добра степен ще се погрижат за своите интереси.

Те се обаждат на своите брокери и просто дават поръчки. Много по-често тези инвеститори ползват нискоразходни онлайнброкери, като търгуват за собствена сметка от дома си. Те обаче, обичат да си говорят с финансови консултанти за да „сверяват часовника си“ и да чуват мненията и на други пазарни експерти.

Провери също

6 навика на хората, които са успешни в спестяването

Искате да спестявате, но някак си нещата не ви се получават? Може би проблема е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *