петък , август 18 2017
Начална Страница / Водеща / Какви са предимствата и недостатъците на кредитните карти?

Какви са предимствата и недостатъците на кредитните карти?

Кредитните карти освен негативи, най-големите от които са високите лихвени проценти, убийствени глоби при неспазване на срокове и това, че са неподходящи за хора, които не могат да контролират ненужни разходи, си имат и своите позитиви.

Credit-Card-Trap

Преди да ги посочим обаче, трябва за пореден път да призовем, да сте изключително отговорни при ползването на този изключително скъп кредитен инструмент, за да не попаднете в примката на така наречената „вечна задлъжнялост“. А тя обикновено се затяга, когато решите да внасяте само минималната погасителна вноск, което може и да ви изглежда „примамливо“ на пръв поглед решение (заради това, че няма да трябва да намаляте особено много разполагаемия си месечен бюджет).

Вижте още: Как да не хвърляте пари на вятъра?

Само ще кажем, че ако ползвате лимита си до край и решите да плащате само минималната погасителна вноска то трябва задължително да имате в предвид следното: кредитна карта с лимит от 2 000 лева, лихвен процент от 18% и минимална погасителна вноска от 2% по ползваната сума, ще ви отнеме около 370 месеца, или над 30 години, за да я покриете напълно. А сега как мислите, ще плащате ли само погасителната вноска…

След като сме уточнили това, ще преминем и за какво хората биха могли да ползват този на пръв поглед не особено разумен източник на финансиране. Ето и основните ползи на кредитните карти:

Сигурно и удобно средство за разплащане, което не изисква да носите винаги кеш

Computer internet credit card security concept with padlock

Вече почти навсякъде можете да платите с кредитна карта. Ако сте дисциплиниран и спазвате сроковете, които сте се ангажирали да спазвате и не харчете безразборно, то кредитните карти предоставят удобен начин да плащате, без да е необходимо портфейла ви непрестанно да е издут от пари.

Трябва да се отбележи, че съвременните карти се отличават с изключително високо ниво на сигурност, с многобройни защити.

Много от картите предоставят гратисен период

img-brokenpiggybank

Много от кредитните карти ви дават възможност да не дължите такси и лихви, ако изцяло покривате ползвания по тях кредитен лимит. Това трябва да правите разбира се в определен срок – който обикновено е в рамките на месец. Това е и единственият начин, по който трябва да ползвате този инструмент – а именно с идея да възстановите сумата напълно при следващата ви заплата.

Вижте още: Как най-често си губите парите на борсата?

Те са универсални

Кредитните карти са широко използвани и са платежно средство в почти всички магазини не само у нас, но и в чужбина. С една и съща карта можете да се разплащате както в България, така и навсякъде по света.

Понякога са задължителни

master_2182364b

Има определени стоки и услуги, които няма как да платите по друг начин, освен с кредитна карта. Например за резервации за самолетни билети, или други онлайн покупки от международни сайтове. Те са стандарт в разплащането, който често не може да бъде заобиколен. В допълнение кредитната карта дава известна защита при пазаруване в чужбина, като платената от вас сума може да бъде възстановена, ако не получите стоката в рамките на договорения срок.

Предоставят различни бонуси

walmart-credit-card-review

Много компании предлагат „кеш-бек“ при пазаруване с кредитна карта. Така потребителите могат да пестят известен процент от сумите, които плащат. Допълнително пестят и от по-ниски цени, предлагани често специално при плащане он-лайн. Тук влизат застраховки, потребителска техника и много други продукти и услуги.

Застраховка

Много от кредитните карти включват в себе си застраховка, която може дори да не подозирате, че сте си направили.

Провери също

недвижими имоти

Осем признака, че сте готови за покупката на недвижим имот

Цените на имотите скачат през последните две години. Това обаче, само по себе си не …