четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Водеща / Какви са предимствата и недостатъците на кредитните карти?

Какви са предимствата и недостатъците на кредитните карти?

Кредитните карти освен негативи, най-големите от които са високите лихвени проценти, убийствени глоби при неспазване на срокове и това, че са неподходящи за хора, които не могат да контролират ненужни разходи, си имат и своите позитиви.

Credit-Card-Trap

Преди да ги посочим обаче, трябва за пореден път да призовем, да сте изключително отговорни при ползването на този изключително скъп кредитен инструмент, за да не попаднете в примката на така наречената „вечна задлъжнялост“. А тя обикновено се затяга, когато решите да внасяте само минималната погасителна вноск, което може и да ви изглежда „примамливо“ на пръв поглед решение (заради това, че няма да трябва да намаляте особено много разполагаемия си месечен бюджет).

Вижте още: Как да не хвърляте пари на вятъра?

Само ще кажем, че ако ползвате лимита си до край и решите да плащате само минималната погасителна вноска то трябва задължително да имате в предвид следното: кредитна карта с лимит от 2 000 лева, лихвен процент от 18% и минимална погасителна вноска от 2% по ползваната сума, ще ви отнеме около 370 месеца, или над 30 години, за да я покриете напълно. А сега как мислите, ще плащате ли само погасителната вноска…

След като сме уточнили това, ще преминем и за какво хората биха могли да ползват този на пръв поглед не особено разумен източник на финансиране. Ето и основните ползи на кредитните карти:

Сигурно и удобно средство за разплащане, което не изисква да носите винаги кеш

Computer internet credit card security concept with padlock

Вече почти навсякъде можете да платите с кредитна карта. Ако сте дисциплиниран и спазвате сроковете, които сте се ангажирали да спазвате и не харчете безразборно, то кредитните карти предоставят удобен начин да плащате, без да е необходимо портфейла ви непрестанно да е издут от пари.

Трябва да се отбележи, че съвременните карти се отличават с изключително високо ниво на сигурност, с многобройни защити.

Много от картите предоставят гратисен период

img-brokenpiggybank

Много от кредитните карти ви дават възможност да не дължите такси и лихви, ако изцяло покривате ползвания по тях кредитен лимит. Това трябва да правите разбира се в определен срок – който обикновено е в рамките на месец. Това е и единственият начин, по който трябва да ползвате този инструмент – а именно с идея да възстановите сумата напълно при следващата ви заплата.

Вижте още: Как най-често си губите парите на борсата?

Те са универсални

Кредитните карти са широко използвани и са платежно средство в почти всички магазини не само у нас, но и в чужбина. С една и съща карта можете да се разплащате както в България, така и навсякъде по света.

Понякога са задължителни

master_2182364b

Има определени стоки и услуги, които няма как да платите по друг начин, освен с кредитна карта. Например за резервации за самолетни билети, или други онлайн покупки от международни сайтове. Те са стандарт в разплащането, който често не може да бъде заобиколен. В допълнение кредитната карта дава известна защита при пазаруване в чужбина, като платената от вас сума може да бъде възстановена, ако не получите стоката в рамките на договорения срок.

Предоставят различни бонуси

walmart-credit-card-review

Много компании предлагат „кеш-бек“ при пазаруване с кредитна карта. Така потребителите могат да пестят известен процент от сумите, които плащат. Допълнително пестят и от по-ниски цени, предлагани често специално при плащане он-лайн. Тук влизат застраховки, потребителска техника и много други продукти и услуги.

Застраховка

Много от кредитните карти включват в себе си застраховка, която може дори да не подозирате, че сте си направили.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …