неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Водеща / Какви са шансновете ви да станете милиардер?

Какви са шансновете ви да станете милиардер?

Искате ли да станете милиардер? Това е излишен въпрос… най-вероятно всеки иска. Какви са реалните шансове на обикновените хора обаче, да постигнат това? А на обикневените хора в най-бедната страна членка на ЕС?

Вижте още: Как 58 лева на месец, с малко късмет могат да се превърнат в един милион?

Всъщност най-вероятно едва ли можете да си представите колко точно е един милиард лева, долара или евро. Това е едно с девет нули след себе си. Като количество, това са десет палета пълни с банкноти с номинал от 100 валутни единици.

1billion

В света в момента има едва 1 810 милиардера, според последната класация на изданието Forbes.

Т.е. теоритичният ви шанс, въз основа на броя на милиардерите и населението на планетата е нищожен. Още повече намалява шанса ви в резултат на факта, че в страната ни официално няма нито един милиардер.

Т.е. най-близо до целта да сте първия милиардер в историята на България ще имате, ако случайно сте най-богатия човек в страната, за което отново липсва официална статистика.

Какви са шансовете на хората с висок доход?

high earners

Ако работите за 5 000 лева на месец (което означава, че трябва да сте на мениджърска позиция или поне IT-специалист) и заделяте цялата си заплата, т.е. не е ясно как поддържате съществуването си, то при доходност от 20% на година (резултат постиган само от няколко инвеститори в света в дългосрочен план), ще са ви необходими „само“ 44 години, за да достигнете мечтаната цел от един милиард лева.“

Не ви звучи невъзможно? Помислете пак… Трябва да заделяте целия си месечен доход и то в продължение на 44 години. Може би по-трудната част обаче, е да регистрирате доходност от 20% за подобен период.

Вижте още: Защо да инвестирате в компании, изплащащи дивидент?м

Само ще припомним, че най-доходоносния актив в лицето на акциите на Altria за последните 50 години са носели точно подобна възвръщаемост от 20.6% на година. Какъв обаче, е шанса ви да познаете следващата Altria в морете от активи днес.

altria-768x392

При един по-реалистичен сцанарий, да заделяте до 20% от дохода си, тоест 1000 лева на месец (ако случайно дохода ви е 5 000 лева на месец) и някак си успеете да постигнете 10% доходност в дългосрочен план (каквато е дългосрочната доходност на S&P 500) ще са ви необходими 94 години, за да станете един от малкото милиардери, в България.

Ако стартирате от по-висока база, т.е. изкарали сте вече първия си милион. Нещата изглеждат доста по-оптимистични. В случай, че добавяте към тази спестена сума да кажем 200 000 лева на година и постигнете доходност от 7% в дългосрочен план, то срокът за първия ви милиард се понижава драстично – до едва 82 години.

Тук отново има две уловки, за да имате шансове първия ви милиард да не ви надживее, трябва да сте изкарали първия си милион и да имате бизнес, който да ви позволява да пестите по 200 000 лева на година на примерно 18 годишна възраст.

Въпреки всичко казано дотук, не забравяйте, че всичко е просто сметки и статистика. А защо да не сте следващия Марк Закърбъг, или Уорън Бъфет и трудност да ви представлява само първия милиард. После всичко става лесно…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …