петък , януари 19 2018
Начална Страница / Водеща / Шест неща, които да обмислите, ако ще заемате пари на роднина

Шест неща, които да обмислите, ако ще заемате пари на роднина

Семействата ни често имат нужда от нашата подкрепа, не рядко и финансова. Когато става въпрос за пари обаче и заемането на средства, нещата често могат да са с негативни последствия за отношенията между близки.

Ето защо, експертите съветват, преди да заемете средства на роднина да обмислите следните няколко неща:

Запишете всичко

ниски лихви

Добре е всичко да е написано, за да не стават после недоразумения. Напишете на лист хартия сумата, лихвите и сроковете в които трябва да започнат да се връщат средствата.

Бордовите игри, които ни помагат да сме по-добри в нашите финанси

И макар това, често да изглежда, като странна форма на взаимоотношения между роднини, имайте в предвид следното – това близък да ви иска средства назаем, също не е особено редно. Този който ви иска пари, всъщност е много по-добре да се обърне към специализираните кредитни институции.

Не би било неразумно да обсъдите вариантите и какво ще се случи, ако договорените вноски не се случат.

Ако казаното дотук ви се струва странно, имайте в предвид, че някои финансови експерти стигат дори по-далеч, като препоръчват ползването на услугите на адвокат и нотариално заверени документи.

„Третирайте този заем, като всеки друг заем, който бихте отпуснали“, съветва Алан Мур, сертифициран финансов консултант.

Определете лихва за средствата

Infinity time. Digital generated

Дори и символична, лихвата трябва да е факт. Защото в противен случай рискувате да ви се искат непрестанно средства. Можете да се обърнете към кратко- и средно-срочните лихви по депозитите, като минимална лихва за отпуснатите средства. Все пак това е алтернативната цена на това средствата ви да стоят в банка.

Обмислете какво ще се случи, ако заетите средства не ви се върнат

За да избегнете неприятности в бъдеще, обсъдете в разговор със своя роднина, какво би се случило, ако средствата не бъдат върнати. Ако това ви се струва неудобно помислете за следното. Как бихте се чувствали, ако не ви върнат парите, а видите човека на който сте ги заели да прави разточителни разходи, или да ходи по скъпи почивки?

„Всички страни трябва да са уведомени за последствията от това средствата да не бъдат върнати, за да няма изненадани“, коментира Мур.

Имайте в предвид, че отношенията ви могат да се променят

семейство от четирима

Преди дори да се замислите да давате пари назаем на роднина, имайте в предвид, че това може сериозно да промени отношенията ви с него. Ето защо, не се колебайте да откажете, ако имате някакви резерви и опасения, че това може да се случи. Особено ако познавате характера и темперамента на човека, който ви ги иска.

Обмислете как да отказвате тактично

credit-card-issuers-say-no

Добре е да си имате заучен отговор, за да отклонявате тактично молбите, ако някой от семейството ви поиска средства, особено ако знаете, че не са за нещо жизненонеобходимо, а за задоволяване на прищявки.

Направете подарък

Ако наистина ваш близък има нужда от средства и вие сте в състояние, безболезнено и без цената на много лишения да му ги подсигурите, просто му ги подарете. Отписвате ги и продължавате напред.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *