понеделник , март 27 2017
Начална Страница / Водеща / На какво да научите децата си за парите и финансите…

На какво да научите децата си за парите и финансите…

Днес е първи юни, празникът на детето. Празник, който идва да ни напомни, че трябва да обръщаме по-голямо внимание на най-ценните за нас същества и да ги учим на важни неща, които ще са им от полза цял живот.

Безспорна едно от нещата, на които трябва да учим децата си е как да боравят с парите. Редица изследвания сочат, че родителите не отделят достатъчно внимание и усилия в тази насока, дали защото се чувстват неудобно или неуверени относно това, на какво точно трябва да ги учат.

Вижте още: Какво трябва да правите, за да са успешни децата ви

Историята сочи обаче, че децата споделят в по-късен етап от живота си, че родителите им са дали най-ценните им финансови уроци, независимо от това дали са искали или не. Ето защо трябва да се постараем и да учим децата си на полезни навици, които да им помогнат да се изградят като успешни във финансово отношение личности. Подбрали сме някои неща на които е добре да научите децата си, за да са успешни.

1. Парите не са нещо лошо

money child

Първото което трябва да научите децата си, е противното на общоприетото схващане, „че парите са нещо лошо и покварено“. Това, че парите са нещо хубаво е схващане сред богатите и успешните, което им е помогнало да се реализират.

Разбира се парите не са всичко, което е друго нещо, което е добре да предадете на любимите си създания.

„В определен момент от живота, вече не става въпрос за пари. В даден момент вече не можете да ги изхарчите всички. Повярвайте ми. Опитвал съм“, коментира Елисън, известен с разточителния си начин на живот, включващ собственост на остров в Хавай.

2. Каква е стойността на парите

money loundry

За да осъзнаят децата ви стойността на парите и как се изкарват, можете да въведете плащане на символична сума за определени домашни задължения. Когато изкарват парите си с някакъв труд, те по-лесно ще оценяват стойността им и ще внимават за какво ги харчат.

3. Трябва да правите избор, когато харчите

money smile

Това до голяма степен също е в основата на забогатяването – а именно правилото да живееш под възможностите си. За да се тръгне по този път обаче, децата трябва да осъзнаят, алтернативната стойност на покупките.

Дори и децата разбират, че винаги ще има следващо нещо, което ще искат да си купят и от което ще имат нужда. Те обаче трябва да се научат, че решенията им за покупка сега ще въздействат върху покупките им в бъдеще.

Ето защо, когато децата искат да си купят нещо, вие трябва да им давате алтернатива между това, което са си избрали и други потенциални покупки. Те трябва да осъзнаят „алтернативната цена“ на всяка една покупка – или факта, че няма да могат да си купят нещо друго, ако си купят това, което са избрали.

4. Времето трябва да се цени

baby money

Трябва да научите децата си, че времето е много ценен актив. Повечето хора не ценят особено времето си и не осъзнават потенциалните загуби или пропуснати ползи, които то им носи. Децата ви обаче не бива да са от тях.

5. Научете ги да си правят бюджет

money baby 1

Много родители използват принципа на „позволено или не“ за да учат децата си за стойността на парите. Това, което можете да направите, е да отидете още една крачка напред – помогнете им да си съставят бюджет за средствата, с които разполагат. С включването на реални примери, като тениска която са харесали, подарък за рожден ден на приятел или нова кукла. Така ще им помогнете да осъзнаят стойността на парите и да се научат, че не могат да излизат отвъд границите на това, с което разполагат.

Продължава на следваща страница…

Провери също

евра

Как да отиграете Фед?

Предстои заседанието на Фед относно лихвите. За пореден път, изненадата от него едва ли ще …