неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Водеща / Какво е необходимо за да сте дългосрочно успешен на фондовите пазари?

Какво е необходимо за да сте дългосрочно успешен на фондовите пазари?

Когато хвърлите монета, какви са опциите? Да се падне ези, тура или пък монетата да застане настрани, подпряна на нещо, или попаднала в дупка (което се случва много рядко).

Същото е и на фондовите пазари…

Пет причини да купите акции на БФБ и да ги забравите до края на 2017-та година

Пазарът може да се повишава, да пада, или в редки случаи и за кратки периоди да се движи „настрани“ (без съществено изменение), за един относително кратък период от историческа гледна точка.

stock

Независимо от това какво прави пазарът обаче, инвеститорите могат винаги да се облагодетелстват  на него. Те ще печелят, когато пазарът върви нагоре и са купили акции, или индекси. Могат да печелят, когато върви надолу и са „продали на късо“ (взели назаем акции от посредника си, които са продали с надеждата да ги купят на по-ниска цена), или пък са активни трейдъри, когато пазара се движи настрани (в определен рейндж).

За инвеститорите винаги има възможности…

Противно на съветите на много експерти, че последните трябва търпеливо да стоят и да чакат, пазарът да се възстанови до нивата, където са купували, защото това винаги се е случвало, или пък да стоят и да чакат корекция, преди да купят (защото такава може и да не се случи) пред инвеститорите винаги има други опции.

търговия

И това до голяма степен прави пазара велик, както и неговото основно проклятие…

Нещата по принцип са прости, освен, ако сами не си ги усложняваме. За да ги държим прости и печеливши обаче, трябва да спазваме желязна дисциплина и да сме достатъчно гъвкави, за да осъзнаваме кога е моментът подходящ за нашата инвестиционна стратегия и кога не.

Какво е нужно, за да сте успешен на фондовите пазари?

Това, че нашата стратегия е работила известно време, или в определена ситуация на пазара, не означава, че тя винаги ще го прави. Ясно е, че един инвеститори, няма как да скача, от един стил на търговия подходящ за една среда на пазара, към друг, подходящ за друг.

И тук е тънкия момент. Инвеститорите трябва правилно да могат да идентифицират средата, необходима за това стратегията им да работи.

търговия

В противен случай, те са заплашени от това да се опитват да имплетират стратегия, в среда, при която тя не само не работи, но дори напротив – може да донесе изключително големи капиталови загуби.

Тук идва ролята на дисциплината. Инвеститорът трябва да има ясни правила, които да спазва и да прави това винаги, за да е „успешен в дългосрочен план“.

Един пример. Да кажем, че сте много добър трейдър, когато пазарът се движи в рейндж. Тогава реализирате големи печалби, защото продавате, когато пазарът достигне определени нива на съпротива и купувате, когато се понижи до граници, които са се доказали като силни нива на подкрепа.

Какво се случва обаче, когато пазарът пробие този рейндж. Кога смятате, че този рейндж е пробит, къде слагате стоповите за ограничаване на загубата? Това са все въпроси, чиито отговори трябва да имате още преди да влезете в позиция.

Успешният в дългосрочен план трейдър, следващ тази стратегия ще има определен процент, за ограничаване на загубата, който ще му говори, че трендът е преодолян. Ако да кажем това са 5, 7, или дори 10%, то при движение в противоположна посока с подобен процент, трейдърът трябва обезателно да закрие позициите си да чака нов формиране на рейндж преди да търгува отново.

Какво често пряват несупшните трейдъри?

Неуспешния трейдър ще сложи първо стоп за ограниаване на загубата на определен процент. Когато обаче, цената наближи това ниво, много е вероятно той да отмени стопа.

Как най-често си губите парите на борсите?

Нещата могат дори да се усложнят още, защото много често трейдърите, убедени в свотяа правота, добавят допълнително към губещите си позиции „на по-изгодна“ според тях цена. В това си действие те често са водени от погрешното схващане, че няма как да сбъркат…

За съжаление, такива примери, за хора загубили всичко, водени от слаба дисциплина и огромно трейдърско его има много…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

2 коментара

  1. Аз моите съм ги забравил от 2008 -а 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *