неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Водеща / Какво да очакваме на БФБ през лятото?

Какво да очакваме на БФБ през лятото?

Юли и август са два от добрите месеци за индекса на сините чипове SOFIX в исторически план. Дали обаче, историята ще се повтори през тази година и какво да очакваме от БФБ през лятото, попитахме водещи пазарни експерти. Ето и какво споделиха те пред изданието Bogat.bg:

Благовест Крачев, брокер ИП Карол:

благовест крачев

Традиционно търговията на БФБ през лятото е вяла, което в комбинация с негативните тенденции от миналата година, вещае недобро представяне на пазара ни през летните месеци. Има обаче някои фактори, които не са за пренебрегване и те предстоят именно през летния период.

На този етап няма сигнали от пазара, че тенденцията в цените и търгуваните обеми се променя. Активността на пазара в момента е под знака на проверката качеството на активите на банковата система, както и предстоящата такава на пенсионните и застрахователни дружества.

Голяма част от търговията през юни беше продиктувана именно от този фактор, а бъдещото представяне на цените на някои от най-големите борсови дружества ще се определя именно от резултатите от тези проверки.

Как можете да отиграете „чудото“ на БФБ? (когато се случи)

Позитивно отражение ще има плащането на дивиденти през Август и Септември, но тенденцията за тези суми през 2016 г. е, че по-малка част от тях се реинвестират обратно на пазара. Въпреки това при сегашната ликвидност това ще даде отражение и подкрепа на цените на много от дружествата.

През юни месец силен позитивен сигнал за пазара дойде от Химипорт АД, които обявиха намерение за изплащане на дивидент по емисията си обикновени акции, след като тази година падежира привилегированата им емисия акции.

Това доведе до близо 20% ръст на цената на акциите им, което от своя страна съвпадна с подобно движение в цената на друга голяма компания от финансовия сектор, Първа инвестиционна банка.

Очакванията на инвеститорите са, че ако Химимпорт затвърди намеренията си за дългосрочна дивидента политика с подобно на сегашното съотношение на изплащане (dividend payout ratio) и едновременно с това резултатите от проверката на активите на банките и в частност на ПИБ, покажат стабилност и липса на недостиг на капитал, това може да бъде първата крачка към промяната тренда на пазара, който вече повече от 2 години е в негативна посока.

Факт е, че независимо от резултатите от споменатата проверка, били те позитивни за някои, а за други -не, това ще свали картите на масата и инвестиционната среда ще стане по-предвидима и по-добре оценима, отколкото е в момента, което е важен фактор за инвеститорите и предпоставка за активизиране на търговията.

Гено Тонев, портфолио мениджър УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

гено тонев

Не можем да очакваме чудеса от търговията на БФБ поне до края на летния сезон. Не че в миналото не са се случвали интересни събития по това време на годината, но поне засега нищо не подсказва подобен развой.

Местните институционални инвеститори масово насочиха парите и вниманието си извън малкия ни пазар и сега основната част от търговията у нас се прави от шепа големи играчи и няколко дузини дребни спекуланти.

Всъщност, от кризата с КТБ досега, трудно може да се каже нещо положително за инвестиционния климат на нашия капиталов пазар. Управляващите също дадоха своя принос за доразваляне имиджа на Българска фондова борса с редица неразумни предложения и законодателни промени.

Най-добрият начин да инвестирате на БФБ, за по-голям доход и по-малки загуби

Всичко това направи пазара ни заложник на политическите събития в страната и, съвсем естествено, той постепенно се обезлюдява.

Това има и добра страна обаче, тъй като напускащите сцената често пъти правят това с цената на големи компромиси, които от своя страна са точно това, от което имат нужда по-смелите местни спекуланти.

Именно в тази насока се крие потенциала за по-интересни събития през летните месеци и, евентуално, поне краткосрочно раздвижване в търговията на БФБ.

Предстоящото публикуване на шестмесечните финансови отчети на публичните компании също може да направи някои борсови сесии по-атрактивни от обикновено, но дори и на този фронт не трябва да имаме големи очаквания.

  • материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на БФБ

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …