понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Водеща / Защо ползваме бързи кредити? И кои са най-евтините в момента?

Защо ползваме бързи кредити? И кои са най-евтините в момента?

Както вече не веднъж сме съветвали нашите читатели – стойте далеч от бързите кредити. Защо? Защото този род финансиране е изключително скъпо и се отличава с ГПР от над 40%.

Явно съветът ни обаче, не се следва от потребителите, които продължават да прибягват до това изключително скъпо финансиране – с цена често над 6 пъти тази на нормалните потребителски кредити.

Как да не хвърляте пари на вятъра

Бизнесът на небанковите компании за потребителско кредитиране, продължава да расте с ускорени темпове, въпреки спада на лихвите по банковите кредити.

плащане

Според данни на БНБ през първото полугодие общата сума на отпуснатите бързи кредити достига 2.35 милиарда лева или с около 15% над нивата им от година по-рано.

Ще разгледаме защо потребителите не могат да стоят далеч от бързите кредити, въпреки, че повечето от тях са наясно с високата им цена.

Няколко са основните причини. На първо място привлекателността им се крие в лесния достъп до тях. Одобрението е бързо, като не изисква много документи, поръчители или всякакъв род други затруднения. Често кандидатстването е онлайн, или през мобилно приложение.

приложения

В допълнение потребителите ги намират като удобен начин за ултракраткосрочно финансиране – в рамките на времето до следващата заплата, или за няколко месеца.

Нека да припомним, че в момента на кредитния пазар расте интересът на потребителите към по-краткосрочното финасиране – в края на полугодието заемите с матуритет до 1 година са 19.3% от всички кредити, спрямо 16.7% преди година.

На следващо място въздействие има и все още витаещото усещане в потребителите, че банката ще им откаже кредит или пък ще има твърде тежки документални изисквания.

Финансовите институции на практика бяха замразили финансирането си преди две-три години, като отказваха всякакви искания на кредитополучателите, или пък имаха прекомерно високи изисквания. Това отвори сериозен „вакуум“ в средата за наместване на нефинансовите кредитни институции.

пари рулетка

И на последно място за популярността на бързите кредити можем да посочим така наречената „игра на цифри“. Например една популярна институция предлага бърз кредит от 500 лева, срещу седмична вноска от 20.62 лева.

Въпреки, че въпросната компания ясно и в съответствие със закона посочва, че годишният процент на разходите (ГПР) е в размер на 50%, тя набляга на факта, че след 27 седмици, кредитополучателя ще върне 556.48 лева. Това на потребителите им се вижда разумно и далеч не като 50%, а по-скоро като по-малко от 12%.

Продължава на следваща страница…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *