вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Водеща / Защо и кога, животът под наем не е „хвърляне на пари на вятъра“

Защо и кога, животът под наем не е „хвърляне на пари на вятъра“

Сред българите все още цари схващането, че животът под наем е хвърляне на „пари на вятъра“, или по-точно в джоба на наемодателя. Сега ще се опитаме да внесем малко повече светлина, кога и защо това може да не е точно така.

Първо ще започнем от факта, че покупката на имот, особено, когато нямате достатъчно спестявания, (или ще трябва да теглите кредит, за да я финансирате), вече стана до голяма степен лукс.

Осем признака, че сте готови за покупката на недвижим имот

Причината – имотите в най-големите градове и столицата, поскъпнаха сериозно през последните две години, по-точно с между 15 и 20%. Това означава, че ако не влизате в групата на хората с доходи над средните, то тя може да е недостъпна за вас. Имайте в предвид, че цената на имота си има своите сериозни разходи и алтернативна цена, които може да не осъзнавате в момента.

покупка, или наем

Най-явният разход при покупката на имот – е лихвата по кредита, който ще теглите. А трябва да споменем, че макар и след понижението им, последните години, лихвите по ипотечните кредити у нас, все още са сред най-високите в Европа.

Към това трябва да добавите данъците и таксите, във връзка с притежаването на имота, първоначалните разходи по придобиване (които могат да варират между 3 и 5% в зависимост от цената на имота и това дали ще ползвате услугите на имотен брокер), както и разходите по довършване (при покупка от предприемач), обзавеждане (в зависимост от вашите нужди и вкусове), поддръжка и реновация.

Най-голямата цена на това да си купите имот, срещу значителен по размер кредит обаче, е неговата алтернативна цена. А именно факта, че спестяванията ви няма да работят по друг начин за вас – като например да ги насочете към развитието на собствен бизнес (за който ще ви трябва първоначален капитал), или пък алтернативна доходност от инвестиционни продукти.

Тук е и голямото неразбиране на хората, защо животът под наем не е хвърляне пари на вятъра. Ето и един пример:

Да кажем купувате имот от предприемач, който за да ви е по-изгоден (с около 20%, спрямо готовите в момента), е на зелено и ще стане готов след две години. Това което се изисква от вас е да финансирате покупката, с между 20 и 30% (традиционното изискване от предприемачите, което обаче никоя банка няма да финансира, защото не правят това за покупка на зелено).

как да инвестирате

Така, на купувачите им предстои да затворят лични спестявания, в размер на посочената сума. Примерно за имот с цена от 100 000 евро, те трябва да имат спестявания в размер примерно 30 000 евро, преди да могат да погледнат към ипотечен кредит.

Хората гледат основно, че вноската по ипотечния кредит е съпоставима с цената на наема, който ще плащат впоследствие и си казват – „Защо да ги хвърляме в джоба на наемодателя?“. Например в разглеждания случай, е ползван кредит от 70 000 евро, с вноска от 370 евро на месец за 25 години, което е съпоставимо с нивото на наема, за същия апартамент, но обзаведен.

Те забравят, че са дали 30 000 евро от сумата, под формата на самоучастие, която иначе би се капитализирала за периода на целия кредит, от да кажем 25 години.

А знаете ли в какво би се превърнала тази сума, при норма на възвръщаемост от примерно 5%, което е напълно възможно и реалистично? Отговорът е – в 67 727 евро.

Това е стойността повече, която трябва да получите от имота си, при потенциалната му продажба след срока на кредита (в случая от 25 години), за да се оправдае „лукса“ да живеете в собствено жилище. При това без да смятаме допълнителните разходи през годините (които също биха се капитализирали с годините), които ще трябва да давате за данъци и такси и реновиране на имота, или необходимите средства за довършване и обзавеждане (приемаме, че те ще са нула, или ще са вътре в стойността на кредита, което е доста оптимистично).

Всъщност трябва да отбележим още нещо много важно, защо животът под наем не е чисто „хвърляне на пари на вятъра“. Ако цените мобилността си и не сте сигурни къде ще сте след примерно пет години, то животът в жилище под наем е по-добрият вариант.

Друга причина може да бъде, ако цените достъпът си до капитал, защото сте идейна личност, която винаги си е мечтала да стартира собствен бизнес. А покупката на имот, може да ви отреже сериозно достъпът до финансиране, защото вече ще сте доста задлъжнели.

Или в обобщение, алтернативната цена на покупката на имот, може да е свързана с жертване на бъдещите ви планове да започнете да правите нещо, което винаги сте искали да направите и нещо, от което бихте забогатели…

Провери също

6 навика на хората, които са успешни в спестяването

Искате да спестявате, но някак си нещата не ви се получават? Може би проблема е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *