вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Водеща / Инвеститорското търпение е най-големия добродетел в момента…

Инвеститорското търпение е най-големия добродетел в момента…

Уорън Бъфет е казал, ако инвестирате с хоризонт вечност, то ще имате успех. Вече представихме една инвестиция, която никога не е губила пари – в лицето на S&P 500. Всеки път, когато индексът на сините чипове се е понижавал с 15%, то той неимоверно се е повишавал и е неутрализирал тази загуба в бъдеще, достигайки нови върхове.

В тези случаи, при здрави нерви и търпение, в крайна сметка, инвеститорите винаги са излизали на плюс. Ключовият момент тук обаче, е корекция от 15% и търпение.

Тази стратегия е работила много добре и за индексът на сините чипове SOFIX. Винаги, когота индексът е регистрирал корекция от 20, или повече процента, в крайна сметка той е възстановявал тази загуба и се е повишавал сериозно през следващата година. По-точно, удвоявал е стойността си, след края на корекцията. Именно в подобен период сме и в момента.

SOFIX приключи, над двегодишната си корекция през август, като от тогава насам е добавил над 30% към стойността си. Въпреки сериозния му ръст обаче, напълно е възможно да станем свидетели на по-нататъшно повишение и през следващата година, ако историята се повтаря. Или търпението на инвеститорите, би могло да се възнагради щедро.

Тази инвестиция никога не е губила пари

stock_market_cycles

Сега ще погледнем нещата от друг ъгъл, във връзка с достигнатите рекорди на щатските пазари и свръхпозитивните очаквания на инвеститорите за следващата година, в която като президент ще застъпи Доналд Тръмп.

Би трябвало обратната логика също да важи, тъй като пазарът е цикличен в своето движение.Или казано по друг начин, ако чакате достатъчно дълго, след като пазарът достигне своя връх, може да последва по-сериозна корекция, която да използвате като добър момент за заемане на позиции…

А как стоят нещата за широкия индекс S&P 500?

Той е при исторически връх… След изборната победа на Тръмп, показателя отбеляза повишение от близо 10%, при това само за около месец и половина. За сравнение през последните 10 години, средната възвръщаемост на индекса е под 10% на годишна база.

Бичият пазар е вече на над седем години. Един от най-дългите в историята на щатските пазари… Историята сочи, че в исторически план средния бичи пазар продължава около четири години и половина. Или казано по друг начин много е възможно да сме близо до края на цикъла.

Глисман: Възможна е корекция от 20% за S&P 500

Налице са предупреждения от страна на водещи инвеститори, като Сорос, Друкенмилър, а дори и Бъфет, че настоящите финансови оценки са прекалено високи и са налице предпоставки за поизпихване на балона… Любимото съотношение на Бъфет (пазарната капитализация към БВП), сочи че щатските пазари са с около 70% надценени.

В допълнение BREXIT-а е реалност. Въпреки, че индексите неутрализираха пониженията си, след излизането на Великобритания от ЕС, реалните ефекти от това, тепърва ще се усещат в бъдеще. В допълнение екзистенциалното съществуване на ЕС е заплашено, а примерът на Великобритания е много вероятно да последват и други страни членки на ЕС, както видяхме от референдума в Италия.

Погледите на инвеститорите отново ще се обърнат към Фед. И докато средните очаквания на пазара са за две повишения на лихвите през следващата година, то изненада можем да видим по направление на повече на брой повишения на лихвите, в среда на повишаваща се инфлация.

Пазарът на труда в САЩ се възстановява сериозно, а ако Тръмп следва обещанията си за сериозни инфраструктурни инвестиции и протекционестична политика, това може да са нови огнища на ръст в цените. Към това трябва да добавим и възстановяването в цената на петрола, който вече е при нива над 50 долара.

China-Debt-Crisis-1

Не бива да забравяме, че все още има възможни източници на външни шокове, като Китай например. Според много експерти, включително и Сорос, дълговата ситуация в Китай в момента, много наподобява тази в САЩ преди финансовата криза през 2008-ма година.

Много е възможно да сме свидетели на теорията за манипулация от страна на големите оператори. Това е ситуация при която се обират стоповете на масовите инвеститори, които допълнително задействат посоката в противовес с тяхната. Това е и моментът, когато големите оператори влизат на пазара с къси позиции.

А този момент може да е по-близо отвсякога, предвид на факта, че инвеститорите купуват рекордни по обем кол-опции (залог за ръст на индексите), вместо да купуват пут-опции.

Продължава на следваща страница…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …