вторник , декември 6 2016
+500
Начална Страница / Водеща / Търпението на пазарите в момента е добродетел?

Търпението на пазарите в момента е добродетел?

Уорън Бъфет е казал, ако инвестирате с хоризонт вечност, то ще имате успех. Вече представихме инвестицията, която никога не е губила пари – в лицето на S&P 500 и всеки път, когато индексът на сините чипове се е понижавал с 15%. В тези случаи, при здрави нерви и търпение, в крайна сметка инвеститорите винаги са излизали на плюс. Ключовият момент тук обаче, е корекция от 15% и търпение.

Тази инвестиция никога не е губила пари

stock_market_cycles

Би трябвало обратната логика също да важи, тъй като пазарът е цикличен в своето движение.Или казано по друг начин, ако чакате достатъчно дълго, след като пазарът достигне своя връх, ще реализирате добре доходност при корекция.

А как стоят нещата за широкия индекс?

Той е на два процента от историческия си връх, постигнат преди година и месец… Което може да е добър ориентир, ако видим неуспешен пробив, или фалшив такъв…

Бичият пазар е вече на близо седем години. Един от най-дългите в историята на щатските пазари… Историята сочи, че в исторически план средния бичи пазар продължава около четири години и половина. Или казано по друг начин много е възможно да сме близо до края на цикъла.

Глисман: Възможна е корекция от 20% за S&P 500

Налице са предупреждения от страна на водещи инвеститори, като Сорос, Друкенмилър, а дори и Бъфет, че настоящите финансови оценки са прекалено високи и са налице предпоставки за поизпихване на балона… Любимото съотношение на Бъфет (пазарната капитализация към БВП), сочи че щатските пазари са с около 70% надценени.

В допълнение BREXIT-а е реалност. Въпреки, че индексите неутрализираха пониженията си, след излизането на Великобритания от ЕС, реалните ефекти от това, тепърва ще се усещат в бъдеще. Ако не друго, най-вероятно волатилността ще остане висока. В допълнение екзистенциалното съществуване на ЕС е заплашено, а примерът на Великобритания е много вероятно да последват и други страни членки на ЕС.

UBS: Ето къде да си вложите парите след BREXIT

Погледите на инвеститорите отново ще се обърнат към Фед. Инвеститорите до такава степен изместиха очакванията си за повишение на лихвите, че вече почти никой не очаква лихвите да бъдат повишени не само през тази година, но дори и през следващата. В тази насока всички следващи добри данни за щатската икономика и инфлация, ще увеличават възможността лихвите да бъдат повишени по-скоро от очакванията. Лошите данни, пък ще връщат инвеститорите към реалността и необосновано високите финансови оценки.

China-Debt-Crisis-1

Не бива да забравяме, че все още има възможни източници на външни шокове, като Китай например. Според много експерти, включително и Сорос, дълговата ситуация в Китай в момента, много наподобява тази в САЩ преди финансовата криза през 2008-ма година.

Много е възможно да сме свидетели на теорията за манипулация от страна на големите оператори. Това е ситуация при която се обират стоповете на масовите инвеститори, които допълнително задействат посоката в противовес с тяхната. Това е и моментът, когато големите оператори влизат на пазара.

Или казано по друг начин, в момента голяма част от масовите инвеститори са къси в щатски индекси. Предвид близостта на пазара до исторически връх обаче, с малко общи усилия големите оператори могат да го отведат до нов връх. Там малките инвеститори започват да закриват „късите си позиции“, такива, които са продали с надеждата за понижение на индексите.

Продължава на следваща страница…

plus500

Провери също

инвестиционни алтернативи

Искате да откривате страхотни инвестиционни възможности?

Да откриете следващата си добра инвестиционна идея може и да не е чак толкова лесна …