вторник , февруари 20 2018
Начална Страница / Водеща / Как най-лесно да създадете добър инвестиционен портфейл?

Как най-лесно да създадете добър инвестиционен портфейл?

Сигурно си задавате въпроса – „Кой е актива, който последователно във времето дава най-висока възвръщаемост и побеждава инфлацията?“, коментира в специален уебинар Александър Николов от Карол Капитал Мениджмънт.

За да отговорим на този въпрос, нека да разгледаме каква е историческата възвърщаемост на различните класове активи. От 1926-та година до сега, активът с най-голяма възвръщаемост са акциите. И по-конкретно, акциите на неамериканския фондов пазар.

Кр. Нолтинг: Акциите са скъпи в момента

Те са донесли на инвеститорите доходност от 11% за целия този период от време. Акциите на американския фондов пазар, големите акции, са донесли на инвеститорите доходност от близо 10%.

Обърнете внимание, че това е период в който са се случили много катаклизми. Голямата депресия от 1929-та до 1932-ра година, когато акции губят над 90% от стойността си, Втората световна война, терористичните удари от 11-ти септември, много други войни между втората световна война и 2000-та година, войната в Ирак, финансовата криза от 2008-ма година и др.

таймиране

Всички тези събития са се случили в този период от време и въпреки това, акциите са върнали 10-11% на година, което ги прави и актива с най-голяма възвръщаемост за посочения период.

Кой е следващия по доходност актив?

Това е балансиран портфейл между акции и облигации, със средна възвръщаемост от 8% на година. Самите облигации за посочения период са върнали над 5% за периода от 1926-та година насам. За сравнение една инвестиция в депозити в САЩ и на другите развити пазари, е носела на инвеститорите доходност от над 3%. В същсото време, за разглеждания период инфлацията е била в размер на около 3% на година.

Тоест можем да видим, че въпреки невероятните катаклизми, през които е минал светът, определено в дългосрочен период, активът донесъл най-висока възвръщаемост са акциите.

Къде са имотите?

Сигурно се питате, къде са недвижимите имоти по отношение на доходността. Имотите в реално изражение, или като се вземе в предвид инфлацията, са реализирали минимална доходност.

Или те са поскъпвали минимално над средната инфлация. Това е благодарение на силното им поскъпване от 1990-та до 2005-та година. Ако вземем един по-голям период, обаче, например от сто години, то виждаме, че цените на имотите се повишават почти толкова, колкото е средния темп на инфлацията.

Например между 1890 и 1990-та година, цените на къщите в САЩ са се изменили точно с толкова, колкото е била инфлацията. Или недвижимите имоти като цяло в исторически аспект, осигуряват една добра защита срещу инфлацията, но не много повече.

Как може да се формира инвестиционен портфейл най-лесно?

Най-лесният начин да го направите е като инвестирате във взаимни фондове. Това ви позволява много бързо и лесно да съставите своя портфейл. Има взаимни фондове, които се фокусират върху акции в САЩ, върху развиващите се пазари, международните пазари и др. Има фондове с фокус депозити, други, които инвестират в облигации и не на последно място, такива които инвестират в имоти. Така, че вие много лесно можете да изградите добър инвестиционен портфейл, само като използвате взаимни фондове.

Ако искате бързо и лесно да създадете диверсифициран портфейл от активи, научете повече за спестовния план „Устойчив растеж“ на Карол Капитал Мениджмънт.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *