петък , септември 22 2017
Начална Страница / Водеща / Как най-лесно да създадете добър инвестиционен портфейл?

Как най-лесно да създадете добър инвестиционен портфейл?

Сигурно си задавате въпроса – „Кой е актива, който последователно във времето дава най-висока възвръщаемост и побеждава инфлацията?“, коментира в специален уебинар Александър Николов от Карол Капитал Мениджмънт.

За да отговорим на този въпрос, нека да разгледаме каква е историческата възвърщаемост на различните класове активи. От 1926-та година до сега, активът с най-голяма възвръщаемост са акциите. И по-конкретно, акциите на неамериканския фондов пазар.

Кр. Нолтинг: Акциите са скъпи в момента

Те са донесли на инвеститорите доходност от 11% за целия този период от време. Акциите на американския фондов пазар, големите акции, са донесли на инвеститорите доходност от близо 10%.

Обърнете внимание, че това е период в който са се случили много катаклизми. Голямата депресия от 1929-та до 1932-ра година, когато акции губят над 90% от стойността си, Втората световна война, терористичните удари от 11-ти септември, много други войни между втората световна война и 2000-та година, войната в Ирак, финансовата криза от 2008-ма година и др.

таймиране

Всички тези събития са се случили в този период от време и въпреки това, акциите са върнали 10-11% на година, което ги прави и актива с най-голяма възвръщаемост за посочения период.

Кой е следващия по доходност актив?

Това е балансиран портфейл между акции и облигации, със средна възвръщаемост от 8% на година. Самите облигации за посочения период са върнали над 5% за периода от 1926-та година насам. За сравнение една инвестиция в депозити в САЩ и на другите развити пазари, е носела на инвеститорите доходност от над 3%. В същсото време, за разглеждания период инфлацията е била в размер на около 3% на година.

Тоест можем да видим, че въпреки невероятните катаклизми, през които е минал светът, определено в дългосрочен период, активът донесъл най-висока възвръщаемост са акциите.

Къде са имотите?

Сигурно се питате, къде са недвижимите имоти по отношение на доходността. Имотите в реално изражение, или като се вземе в предвид инфлацията, са реализирали минимална доходност.

Или те са поскъпвали минимално над средната инфлация. Това е благодарение на силното им поскъпване от 1990-та до 2005-та година. Ако вземем един по-голям период, обаче, например от сто години, то виждаме, че цените на имотите се повишават почти толкова, колкото е средния темп на инфлацията.

Например между 1890 и 1990-та година, цените на къщите в САЩ са се изменили точно с толкова, колкото е била инфлацията. Или недвижимите имоти като цяло в исторически аспект, осигуряват една добра защита срещу инфлацията, но не много повече.

Как може да се формира инвестиционен портфейл най-лесно?

Най-лесният начин да го направите е като инвестирате във взаимни фондове. Това ви позволява много бързо и лесно да съставите своя портфейл. Има взаимни фондове, които се фокусират върху акции в САЩ, върху развиващите се пазари, международните пазари и др. Има фондове с фокус депозити, други, които инвестират в облигации и не на последно място, такива които инвестират в имоти. Така, че вие много лесно можете да изградите добър инвестиционен портфейл, само като използвате взаимни фондове.

Ако искате бързо и лесно да създадете диверсифициран портфейл от активи, научете повече за спестовния план „Устойчив растеж“ на Карол Капитал Мениджмънт.

Провери също

пенсиониране

Искате ли да живеете нормално след пенсия?

Страната ни се отличава с третата най-висока средна възраст на населението в ЕС, след Германия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *