неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Водеща / Колко трябва да имате за нормален живот след пенсия?

Колко трябва да имате за нормален живот след пенсия?

Както вече писахме, за да подсигурите нормалните си старини, трябва да започнете да пестите възможно най-рано. И все пак въпроса остава – колко точно трябва да имате, за да живеете нормално след като спрете активно да работите?

Отговорът на този въпрос може да варира в различни граници за различните хора. И докато западните финансови експерти съветват да имате зад гърба си спестявания в размер на психологическата шестцифрена сума от 1 000 000 долара, тя като че ли изглежда нереалистична за родната действителност.

Вижте още: Искате ли пенсия от 1000 лева?

Предвид на далеч по-ниските доходи в страната ни и факта, че сме една от страните с най-нисък стандарт на живот в ЕС, ето ви няколко други подхода, за да определите колко трябва да сте спестили до пенсиониране.

Първият от тях се базира на основа на последната ви заплата. Според специалистите от Fidelity Investments, трябва да имате поне осем годишни заплати, когато се пенсионирате.

Senior couple (60s) sitting on wooden deck with water view.

Т.е. ако сте приключили с годишна заплата от да кажем 15 000 лева, е добре в спестовната си пенсионна сметка да имате 120 000 лева.

Друг подход е на база на заместването на годишния си доход от последната година, преди пенсиониране. Съветите тук са да замествате поне 80% от дохода си на година. Т.е., ако сте изкарвали 15 000 лева преди да се пенсионирате, то за да живеете нормално е добре да не падате под доход от 12 000 лева на година.

Или в пенсионната си сметка, трябва да имате спестени толкова, че да можете да генерирате тези 12 000 лева на фондовите пазари всяка година.

prsyouth-articles3

Ако търсите годишна норма на възвръщаемост от 10%, то трябва да имате спестени 120 000 лева. Ако обаче, нормата на възвръщаемост бъде понижена до 5%, то вече са наебходими спестявания от 240 000 лева.

Още един подход, който можете да използвате за определяне на необходимата спестена сума, е правилото на четирите процента. То се отнася за това, колко кеш можете да теглите на година от пенсионните си спестявания, за да покривате разходите си, без да свършите спестяванията си приживе.

Продължава на следваща страница…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …