понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Водеща / Лудостта на пазара на имоти се върна!!!

Лудостта на пазара на имоти се върна!!!

„Декември трябваше да е слаб и да празнуваме, оказа се обаче, че сме заринати от работа“, това бе коментарът на имотния брокер И.Г., с когото решихме да контактуваме в приключението „търсене на имот“.

Противно на традиционното схващане, че зимните месеци са слаби на пазара на имоти, явно нещата започват да излизат от контрол в момента. Търсенето на имоти е по-силно отвсякога, а това неимоверно се отразява и върху цените, които буквално се променят с всеки ден. Тази ситуация, доста ми напомня на 2007-ма година, когато за последно търсихме да купуваме имот.

На пазара започнаха да излизат „позаспалите“ през последните години продавачи, отказали се да продават, след като цените на имотите се сринаха. Чули, че цените на имотите поскъпват, а пазарният имот отново се доминира от продавачите, те често дават оферти на предлаганите от тях имоти, при цени, които не отговарят на родната действителност…

недвижими имоти

Всъщност голяма част от тези имоти, бяха отдавани под наем, в очакване на по-добри времена за пазара. Или казано по друг начин, голяма част от наемателите, които си харесват жилищата и се надяват дългосрочно да ги обитават, са по-застрашени от всякога, защото трябва да ги напуснат.

А защо офертните цени на имотите често са лишени от смисъл?

До момента инвестицията в имот, предоставяше добра доходност на инвеститорите, в рамките на около 5% за най-големите градове на страната, преди разбира се поскъпването на имотите от последните две години.

Защо и кога, животът под наем не е „хвърляне на пари на вятъра“

Т.е. тристаен обзаведен имот, който е бил закупен да кажем за 100 000 евро с обзавеждането и можеше да се отдава под наем срещу 400 евро, подсигуряваше на собственика си доходност от 4.8%. Една доста добра перспектива, предвид на лихвите по депозитите от под 1%, дори и ако ви се налага да я намалите, заради данъци, разходи за реновиране и в случай, че имотът не е отдаден под наем целогодишно.

Собствениците на тези имоти обаче, изведнъж решиха, че имотите им струват 150 000 евро. Или казано по друг начин, доходността от наем на един такъв имот, ако се купува с цел инвестиция, а не за живеене, вече пада сериозно – до 3.2%, ако не е обвързана с повишението на наема. Ако от този процент се приспаднат всички съпътстващи разходи, то въпроса дали една такава инвестиция си струва, започва да става все по-актуален.

И макар да наблюдаваме и известен ръст в нивата на наемите, ръка за ръка с поскъпването на имотите, в крайна сметка наемите са много по-ограничени, по отношение на повишението, като търсенето там зависи изцяло от ръста на доходите на населението, който ако го има изобщо, е минимален през последните години.

За разлика от наемите, търсенето на имоти в момента се предопределя основно от спекулативни фактори или превес на търсенето над предлагането. Когато инвеститорите в имоти обаче започнат да осъзнават, че доходността от наем, която евентуално ще получават, при новите по-високи цени на имотите, се понижава сериозно и започне да се доближава до нула, много е възможно те да започнат да мислят за други инвестиционни алтернативи.

Не бива да пренебрегвате и факта, че се стартира строителството на много нови проекти, а старите отдавна са размразени. Или през следващите две-три години, предстои да излязат много нови имоти на пазара…

„Сигурно се чудите, защо цената на този имот е толкова ниска и какво не му е наред?“, попита брокера И.Г., по отношение на предлаган тристаен апартамент в Студентски град, с цена от 72 000 евро. „Обяснението е просто, продава се от предприемача, който иска да продаде всички останали му апартаменти в момента, които отдава под наем. Когато строителството на квадратен метър му излиза 350 евро, а продажната цена, дори на зелено е 700 евро, то сами можете да сметнете, че доходността му на всеки вложен лев в ново строителство в момента ще е 100%“…

Да, звучи логично, но този филм вече сме го гледали през 2008-ма година. И само да кажем, че доходност от 100% за строителните предприемачи, е меко казано… Нестабилна!!!

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *