понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Водеща / Пет мита за търговията с опции

Пет мита за търговията с опции

Когато става въпрос за търговия на фондовите пазари, почти всеки има различно мнение и ще ви даде различен съвет. И докато част от тези съвети, могат да са много полезни, то определено те са подходящи за един тип инвеститори и не особено подходящи за други.

Що е то опции и как да търгувате с тях?

Подобна е и ситуацията при търговията с опции. Ето пет широко разпространени мита, свързани с тези деривати:

Мит 1: Търговията с опции е по-рискова от търговията с акции

Това е едно от изявленията, които не съдържат цялата истина в себе си. Хората смятат, че опциите са по-рискови, защото при тях загуба от 100% е възможност. На практика обаче, опциите могат да се използват за да хеджирате позициите на инвеститорите, или казано по друг начин да предпазват от прекомерни загуби.

Ето и един пример. Да кажем, че имате 100 акции на Tesla, като пред компанията предстоят резултати, които според вас ще са добри. Тези сто акции ви струват около 27 000 долара, въз основа на цена на акциите на компанията от 270 долара. Това означава, че ако акциите на компанията се понижат с 10%, при евентуално по-лоши резултати, това би ви коствало 2 700 долара.

Възможност е да купите една кол опция със страйк от 270 долара, срещу сумата от 1 350 долара. Това означава, че ако акциите на компанията се понижат с 10%, преди изтичането им, най-голямата сума, която можете да загубите е в размер на 1 350 долара.

Тоест вие можете да купите две опции, или да имате експозиция към 200 акции на Tesla, срещу максимална загуба от 2 700 долара, колкото бихте загубили от 100 акции, при евентуален спад от 10%.

Ако акциите на компанията поскъпват обаче, съответно и печалбите ви ще са по-големи.

Мит 2: Трябва да имате огромни познания и да прилагате сложни стратегии, за да търгувате с опции.

Да, има и търгуващи с опции, които следват много сложни стратегии. Това обаче, не означава, че не можете да ползвате опции за съвсем традиционни неща, като например да спекулирате, или да ограничавате загубите си и без да имате кой знае какви финансови знания.

Например, можете да купувате кол опции, ако смятате, че един актив ще поскъпва, както и пут опции, при очаквания за поевтиняване. Ако предстои ключово събитие, свързано с един актив, пък, е много лесно да прилагате прости стратегии, за да се облагодетелствате, при потенциално по-сериозно движение в една от двете посоки.

Мит 3: Необходими са много средства, за да се търгуват опции

Това няма как да е по-далеч от истината. Един опционен контракт, е базиран на 100 акции от избраната от вас компания. А цената на опцията може да е в рамките на 100, или 200 долара, независимо от това колко скъп е актива. Разбира се, при толкова евтини опции, най-вероятно ще е заложена сериозна премия в цената.

Мит 4: Времето винаги работи срещу вас при опциите

Това е вярно, ако купувате опции. Ако продавате опции обаче, нещата стоят напълно по противоположен начин. Времето е на ваша страна и колкото повече се доближавате до падежа на опциите, толкова по-голяма част от премията им ще влиза „във вашия джоб“.

Мит 5: Имате нужда от специална сметка, за да търгувате с опции

Да, вярно е, че за да търгувате с опции, трябва да попълните специална декларация и сметката ви да е одобрена за това. Но за сметките в някои брокери, търговията с опции е стандартна характеристика, стига да се позволява от финансовата институция.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *