неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Водеща / Може ли SOFIX да продължи с ръста си?

Може ли SOFIX да продължи с ръста си?

Индексът на сините чипове SOFIX е при най-високото си ниво от 15-ти декември 2014-та година, или близо две години. След ръста от 22.5% от дъното на показателя за последната една година, регистрирано през ноември на миналата година, естественият въпрос в инвеститорите е има ли още потенциал за ръст на показателя?

Краткият отговор е… „да”!

Разбира се инвеститорите трябва да имат в предвид, че често след подобно повишение, а именно от близо 20% след пробива на ключови нива на съпротива през август, напълно е възможно да виждаме волатилност в търговията и корекции.

Ето как трябва да търгувате на фондовите пазари (за да сте успешни)!

В допълнение, трябва да отбележим и факта, че в исторически план, ноември е най-лошия за представянето на индекса, със средна загуба за последните 16 години от над два процента през единадесетия месец.

И все пак, няколко са основанията за оптимизъм…

На първо място, предстоят два от най-добрите месеци за индикатора в годината (поне в исторически план) – декември и януари. Много е възможно да станем свидетели на новогодишно рали, което би било добре дошло за изстрадалите през последните години взаимни и пенсионни фондове на родния пазар.

sofix

На следващо място, индексът преодоля почти всички ключови съпротиви по пътя му нагоре за тест на върха от април на 2014-та година, или преди „случката с КТБ” (която за щастие на инвеститорите вече е забравена). А това е при нива над 600 пункта. Или казано по друг начин, налице е потенциал за по-нататъшен ръст от още 15% пред показателя, за да тества този връх.

Не, че вярваме в „бабини девитини”, но трябва да споменем още един факт, макар и за който липсва някакво логическо обяснение. А именно, че следващата година е „нечетна”. А SOFIX обича нечетните години. Всъщност през тези години, от своето създаване, индексът е отбелязал среден ръст от 34.3%, което е близо два пъти повече в сравнение с четни години.

Пет причини да купите акции на БФБ и да ги забравите до края на 2017-та година

А и още нещо…

тренд пазари

Едва ли има някой, който след този ръст да смята, че низходящата корекция на индикатора не е приключила (стартирала през април на 2014-та година). А както вече не един и два пъти споменавахме, всеки път, когато показателя е бележил корекция от над 20% (какъвто бе случая при последната му корекция), той се е повишавал средно с над 100% през следващите 12 месеца.

Ако историята се повтори, то инвеститорите могат да очакват дори още по-високи нива (от върха му през април на 2014-та година), през следващите десет месеца.

Чудото на БФБ се случи на 4-ти август!

В заключение можем да кажем само още едно нещо. Докато „златното пресичане” е в сила, за което, разбира се ние от Bogat.bg, първи алармирахме на 4-ти август, то перспективите пред индекса са позитивни. Инвеститорите трябва да започнат да се плашат, едва когато 50-дневната средна величина се върне отново под 200 дневната (което всички искрено се надяваме да не се случва).

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *