четвъртък , март 30 2017
Начална Страница / Водеща / Може ли SOFIX да продължи с ръста си?

Може ли SOFIX да продължи с ръста си?

Индексът на сините чипове SOFIX е при най-високото си ниво от 15-ти декември 2014-та година, или близо две години. След ръста от 22.5% от дъното на показателя за последната една година, регистрирано през ноември на миналата година, естественият въпрос в инвеститорите е има ли още потенциал за ръст на показателя?

Краткият отговор е… „да”!

Разбира се инвеститорите трябва да имат в предвид, че често след подобно повишение, а именно от близо 20% след пробива на ключови нива на съпротива през август, напълно е възможно да виждаме волатилност в търговията и корекции.

Ето как трябва да търгувате на фондовите пазари (за да сте успешни)!

В допълнение, трябва да отбележим и факта, че в исторически план, ноември е най-лошия за представянето на индекса, със средна загуба за последните 16 години от над два процента през единадесетия месец.

И все пак, няколко са основанията за оптимизъм…

На първо място, предстоят два от най-добрите месеци за индикатора в годината (поне в исторически план) – декември и януари. Много е възможно да станем свидетели на новогодишно рали, което би било добре дошло за изстрадалите през последните години взаимни и пенсионни фондове на родния пазар.

sofix

На следващо място, индексът преодоля почти всички ключови съпротиви по пътя му нагоре за тест на върха от април на 2014-та година, или преди „случката с КТБ” (която за щастие на инвеститорите вече е забравена). А това е при нива над 600 пункта. Или казано по друг начин, налице е потенциал за по-нататъшен ръст от още 15% пред показателя, за да тества този връх.

Не, че вярваме в „бабини девитини”, но трябва да споменем още един факт, макар и за който липсва някакво логическо обяснение. А именно, че следващата година е „нечетна”. А SOFIX обича нечетните години. Всъщност през тези години, от своето създаване, индексът е отбелязал среден ръст от 34.3%, което е близо два пъти повече в сравнение с четни години.

Пет причини да купите акции на БФБ и да ги забравите до края на 2017-та година

А и още нещо…

тренд пазари

Едва ли има някой, който след този ръст да смята, че низходящата корекция на индикатора не е приключила (стартирала през април на 2014-та година). А както вече не един и два пъти споменавахме, всеки път, когато показателя е бележил корекция от над 20% (какъвто бе случая при последната му корекция), той се е повишавал средно с над 100% през следващите 12 месеца.

Ако историята се повтори, то инвеститорите могат да очакват дори още по-високи нива (от върха му през април на 2014-та година), през следващите десет месеца.

Чудото на БФБ се случи на 4-ти август!

В заключение можем да кажем само още едно нещо. Докато „златното пресичане” е в сила, за което, разбира се ние от Bogat.bg, първи алармирахме на 4-ти август, то перспективите пред индекса са позитивни. Инвеститорите трябва да започнат да се плашат, едва когато 50-дневната средна величина се върне отново под 200 дневната (което всички искрено се надяваме да не се случва).

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции.

Провери също

спестяване

Ето как стигнахте до „мизерната“ държавна пенсия…

Има много добра възможност да не забогатеете… (да не достигнете заветните спестявания от един милион …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *