събота , юни 24 2017
Начална Страница / Водеща / Националните особености на българите, които е добре да променим

Националните особености на българите, които е добре да променим

Българите като цяло са трудолюбиви и сърдечни хора, възпитани в духа на родолюбието. Това обаче, не означава, че си нямаме собствени национални особености, които ако променим със сигурност ще живеем по-добре. Ето и някои от тях, част от които са свързани и с ръководенето на нашите финанси.

Не спазваме правилата

не влизай

България е една от малкото страни, където ако вървим срещу този знак, трябва да се оглеждаме назад, за да не ни блъсне кола (въпреки, че би трябвало да не идват коли от тази посока).

Завива се наляво от дясното платно, минаваме на червени светофари, преустрояваме се и спираме без мигачи, пресичаме неправилно и т.н. Това е само едно от направленията по които не спазваме правилата, но то спокойно може да се прехвърли и във всички останали сфери на живота ни.

Предимствата да живеем в България

Една от причината да не спазваме правилата или по-скоро оправданието ни е, че всички правят така. А всички правят така, защото знаем, че ще ни се размине. Или липсва момента с контрола за спазване на правилата и налагането на наказания.

Може би трябва да започнем от контролните органи. Голяма част от проблема е, че самите контролни органи не са особено мотивирани да следят за спазване на правилата…

И все пак, малка крачка в правилната посока е, ако всеки сам за себе си реши да ги спазва и да започне да дава примери на останалите и на децата си.

Чакаме някой друг да се погрижи за нас

За съжаление „робският дух“ все още витае сред българите. Може и да се сърдим на гърците, че по време на протестите в страната често издигаха лозунги от сорта на „събудете се ще станем като българите“, но това не е случайно. Замислете се защо не издигаха лозунги „ще станем като румънците“.

грижа за

Имаме много добра поговорка в тази насока „помогни си сам, за да ти помогне и Бог!“. За съжаление обаче, много малко от нас я следват. Все чакаме някой друг да ни помогне и да се погрижи за нас – „било то Царя за 800 дни“, или пък друг рицар на бял кон.

Силни сме в оплакването и в социалните мрежи. Когато стане време реално да изразим протеста си срещу наболели проблеми, площадите са празни…

Същото важи и по отношение на финансите ни. Не вземаме нещата в собствените си ръце, а чакаме да се пенсионираме, по-скоро бързаме да се пенсионираме и само се жалваме, че вдигат пенсионната възраст. А би трябвало да се радваме на това. Защото кой би живял нормално с пенсия от 200 лева?

Спестяваме, но не по правилния начин

Ако искате да се пенсионирате беден, дръжте всичко в кеш и депозити

Непрестанно четем за рекордните стойности на депозитите. А те са с лихви вече близко до нулата. Нещо повече, по-малките депозити на практика носят отрицателен доход за депозантите. И въпреки това продължаваме да държим средствата си на депозит, парализирани от страх да не загубим трудно припечелените си средства на фондовите пазари.

Продължава на следваща страница…

Провери също

Какъв тип инвеститор сте?

Задачата на инвестиционните консултанти не е лесна. Когато дават инвестиционен съвет на свой клиент, те …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *