четвъртък , март 30 2017
Начална Страница / Водеща / Най-добрият начин да инвестирате на БФБ!

Най-добрият начин да инвестирате на БФБ!

Ние от Bogat.bg сме застъпници на простите неща и простите инвестиционни стратегии. Следвайки правилото на Бъфет – „Инвестирайте в неща, които разбирате“ и съветите на много други гениални инвеститори да не усложняваме нещата в инвестициите, решихме да проверим дали една особено лесна за следване инвестиционна стратегия, би имала успех на БФБ.

Стратегията е толкова лесна, че може да се следва от осмокласник и не изисква зaдълбочени финансови и борсови познания.

Това е стратегията на „следване на тренда“ (до голяма степен основополагащо правило в техническия анализ), като тренда се определя от две линии – 200-дневната средна величина на SOFIX и 50-дневната му такава.

Вижте още: SOFIX предоставя най-добрата възможност на инвеститорите от 16 години насам

Стратегията е следната – „инвестирайте в индекса при преминаване на 50-дневната средна величина над 200-дневната такава и „излизайте от пазара“ при преминаването на краткосрочната под дългосрочната линия (предвид на липса на къси продажби в традиционния им смисъл на БФБ).

Между другото тази стратегия е широко застъпена на развитите пазари, като преминаването на 50-дневната над 200-дневната средна се нарича „златно пресичане“ и се смята, че поставя началото на средносрочен възходящ тренд, а обратното – се нарича „смъртоносно пресичане“ и поставя началото на низходящ тренд.

Но нека се върнем към нашия пример със SOFIX и историческите резултати от прилагането на стратегията в сравнително кратката 16-годишна история на индекса.

SOFIX1

За съжаление на по-ориентираните към „екшън“ инвеститори, следването на тази стратегия предполага относително по-рядка търговия (което пък е идеално за хората без много време и възможности да следят пазара). Жълтата линия на графиката е 200-дневната SMA, червената е 50-дневната, а синята линия е SOFIX.

Пресичането на двете линии при SOFIX се е случвало само седем пъти в историята му, като последното е било в посока нагоре на 4-ти август 2016-та година.

Вижте още: Всеки път, когато се е случвало това, SOFIX е растял с над 100%

Нещо повече, първото „златно пресичане“ се случва през август на 2001-ва година, а последвалия възходящ тренд до следващото „смъртоносно пресичане“ продължава цели седем години и носи повишение на индекса от близо 17 пъти.

Две са добрите новини за инвеститорите в момента във връзка с тази стратегия. На първо място следването на тази стратегия, би им спестило понижението на SOFIX от над 80% през 2008-ма година, а на второ – следващото пресичане на двете линии ще е позитивно за инвеститорите и то предстои да се случи сравнително скоро…

Напълно е възможно настоящото „златно пресичане“ да постави началото на нов дългосрочен възходящ цикъл за SOFIX, подобно на 2001-ва година.

Инвеститорите следвали тази стратегия от създаването на индекса до момента, биха реализирали среден доход от 19.7% на година, спрямо 11.6% за тези, следващи стратегията „купи и дръж“, или купили индекса SOFIX през 2000-та година и държащи го до днес. Или доходността е с 10 процентни пункта повече на година.

Разликата в доходността е сериозна!

Ще покажем, колко е голяма разликата в доходностите със следния пример. Инвестирани 10 000 лева през 2000-та година, в индекса на сините чипове SOFIX, биха се превърнали в сумата от 57 893 лева към края на 2016-та година, при стратегията „купи и дръж“.

За сравнение, същата инвестиция от 10 000 лева, но при доходност от 19.7%, при стратегията „следване на тренда“ вече се превръща в размер на 177 625 лева, или над три пъти повече.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ

Провери също

спестяване

Ето как стигнахте до „мизерната“ държавна пенсия…

Има много добра възможност да не забогатеете… (да не достигнете заветните спестявания от един милион …