четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Водеща / Най-добрият начин да инвестирате на БФБ!

Най-добрият начин да инвестирате на БФБ!

Ние от Bogat.bg сме застъпници на простите неща и простите инвестиционни стратегии. Следвайки правилото на Бъфет – „Инвестирайте в неща, които разбирате“ и съветите на много други гениални инвеститори да не усложняваме нещата в инвестициите, решихме да проверим дали една особено лесна за следване инвестиционна стратегия, би имала успех на БФБ.

Стратегията е толкова лесна, че може да се следва от осмокласник и не изисква зaдълбочени финансови и борсови познания.

Това е стратегията на „следване на тренда“ (до голяма степен основополагащо правило в техническия анализ), като тренда се определя от две линии – 200-дневната средна величина на SOFIX и 50-дневната му такава.

Вижте още: SOFIX предоставя най-добрата възможност на инвеститорите от 16 години насам

Стратегията е следната – „инвестирайте в индекса при преминаване на 50-дневната средна величина над 200-дневната такава и „излизайте от пазара“ при преминаването на краткосрочната под дългосрочната линия (предвид на липса на къси продажби в традиционния им смисъл на БФБ).

Между другото тази стратегия е широко застъпена на развитите пазари, като преминаването на 50-дневната над 200-дневната средна се нарича „златно пресичане“ и се смята, че поставя началото на средносрочен възходящ тренд, а обратното – се нарича „смъртоносно пресичане“ и поставя началото на низходящ тренд.

Но нека се върнем към нашия пример със SOFIX и историческите резултати от прилагането на стратегията в сравнително кратката 16-годишна история на индекса.

SOFIX1

За съжаление на по-ориентираните към „екшън“ инвеститори, следването на тази стратегия предполага относително по-рядка търговия (което пък е идеално за хората без много време и възможности да следят пазара). Жълтата линия на графиката е 200-дневната SMA, червената е 50-дневната, а синята линия е SOFIX.

Пресичането на двете линии при SOFIX се е случвало само седем пъти в историята му, като последното е било в посока нагоре на 4-ти август 2016-та година.

Вижте още: Всеки път, когато се е случвало това, SOFIX е растял с над 100%

Нещо повече, първото „златно пресичане“ се случва през август на 2001-ва година, а последвалия възходящ тренд до следващото „смъртоносно пресичане“ продължава цели седем години и носи повишение на индекса от близо 17 пъти.

Две са добрите новини за инвеститорите в момента във връзка с тази стратегия. На първо място следването на тази стратегия, би им спестило понижението на SOFIX от над 80% през 2008-ма година, а на второ – следващото пресичане на двете линии ще е позитивно за инвеститорите и то предстои да се случи сравнително скоро…

Напълно е възможно настоящото „златно пресичане“ да постави началото на нов дългосрочен възходящ цикъл за SOFIX, подобно на 2001-ва година.

Инвеститорите следвали тази стратегия от създаването на индекса до момента, биха реализирали среден доход от 19.7% на година, спрямо 11.6% за тези, следващи стратегията „купи и дръж“, или купили индекса SOFIX през 2000-та година и държащи го до днес. Или доходността е с 10 процентни пункта повече на година.

Разликата в доходността е сериозна!

Ще покажем, колко е голяма разликата в доходностите със следния пример. Инвестирани 10 000 лева през 2000-та година, в индекса на сините чипове SOFIX, биха се превърнали в сумата от 57 893 лева към края на 2016-та година, при стратегията „купи и дръж“.

За сравнение, същата инвестиция от 10 000 лева, но при доходност от 19.7%, при стратегията „следване на тренда“ вече се превръща в размер на 177 625 лева, или над три пъти повече.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …