сряда , февруари 21 2018
Начална Страница / Водеща / 6 навика на хората, които са успешни в спестяването

6 навика на хората, които са успешни в спестяването

Искате да спестявате, но някак си нещата не ви се получават? Може би проблема е във вас. Започнете промяната, като се поучите от хората, които са успешни в спестяването… А те се отличават със следните шест навика:

Плащат първо на себе си

Това е една от тайните по пътя към финансовата независимост, или способността да посрещате разходите си без притеснения.

Как ефективно да спестявате, съветва самореализирал се милионер

Помните ли финансовата притча за Аркад, един от най-богатите хора в древен Вавилон. Аркад е член на голямо семейство, като се е смятало, че няма почти никакви шансове да забогатее. Противно на очакванията обаче, той се превръща в най-богатия човек в древен Вивилон, следвайки съветите на богаташа Алгамиш, който е раздавал кредити. Малко по-късно, група приятели на Аркад, го пита да им даде съвет, как се забогатява.

Аркад им казва точно това, което му е казал някога неговия наставник – богаташа Алгамиш. „Важно е да спестявате, преди да харчите. Това е много по-добре, отколкото да пестите пари, които после забравяте. Следвайте следното правило – част от това, което изкарвате, задържате за себе си. Казвайте си това сутрин, когато станете. Казвайте си го вечер. Казвайте си го през нощта. Казвайте го всеки час и ден, докато тези думи не се изпишат като огън в небето. Важно е, това което заделяте като сума да е постоянна, всеки месец, без никакви извинения. Когато това което заделяте нараства, ще сте все по-стимулирани. Нова радост в живота ще ви окриля и ще ви дава неподозиран устрем към още по-добри резултати. Ще полагате по-големи усилия да изкарвате повече. Щом заделянето на 10% от дохода ви стане навик, насочете тези средства към действие“, съветва Аркад.

Аркад допълва още, че след спестяването, важно е хората да се научат да правят така, че съкровището им да започне да работи за тях. Трябва да го направят „свой роб“.

Избягвай скъпият начин на живот

Да живеете под възможностите си е друга от тайните на „пътя към богатството“. Много е възможно да не си давате сметка, как малките разходи се отразяват на бъдещите ви спестявания. Затова отново ще дадем примера с това да пиете скъпо кафе и каква е цената му.

Като прибавим и сметанка към кафето и 20-те стотинки бакшиш (не се смейте, това са си 10%), удоволствието ми, често струва по 2.50 лева. Когато си го позволя по три пъти на ден, сумата нараства до 7.5 лева. И ако умножим тази сума по 30 дни в месеца и вече съм изхарчил 225 лева на месец за този навик.

милиардери

Годишния разход пък, възлиза на 2 700 лева. Вече привлякох вниманието ви нали…

А какво ще кажете, ако ви кажа, че това е само върха на айсберга. Защото тези средства, които сте изхарчили, няма да работят за вас през годините и да се олихвяват със „сложна лихва“.

Тоест алтернативната цена на разходите за скъпо кафе е много по-голяма! Сега ще покажем колко точно по-голяма.

Да кажем, че сте започнали да пиете кафе на 18 годишна възраст, и едва ли ще се откажете от това удоволствие до края на живота си. Приемаме също така, че ще имате късмета да се пенсионирате, най-вероятно поне на 67 годишна възраст.

Сега ще направим една малко смела прогноза, а именно, че инвестициите на БФБ ще ви носят 10% годишно в дългосрочен план. За скептиците ще кажем, че от създаването си до момента, и въпреки пазарния срив от над 80%, индексът на сините чипове SOFIX, е носил 11.6% годишно от създаването си. Или доста добър доход за последните над 16 години. А защо да не носи толкова и през следващите 16, или дори 50 години?

И нещата изглеждат така. За 51 години, от осемнадесетата ви годишнина до навършване на шестдесет и седем годишна възраст (на колкото може би ще се пенсионирате), при алтернативна цена на инвестициите на БФБ от 10% годишно, то средствата от трите кафета на ден, от които евентуално бихте се лишили, биха се превърнат в размер на 3 644 395 лева!!!

Да правилно сте разбрали, това са три милиона шестотин четиридесет и четири хиляди триста деветдесет и пет лева.

И още един пример – Уорън Бъфет, един от най-богатите хора в света, все още живее в къщата, която си е купил преди повече от 50 години!

Пестете за пенсиониране

Хората, които са успешни в спестяванията си, имат ясни цели и сериозни мотиви. Много често един такъв мотив е да подсигурят старините си. Защото, ако чакаме държавата да се погрижи за това, едва ли ще можем да разчитаме на спокоен живот след пенсиониране…

Поставяйте си цели

Няма как да стигнете до целта, ако не знаете на къде сте тръгнали. Затова поставяйте си конкретни цели и ги следвайте с цената на всичко. А най-често тази цена е известни лишения в живота ви днес, за по-добро съществуване утре.

Периодично преглеждайте разходите си

Да си правите бюджет и да го следвате, също е критично за успех в спестяването ви. За да избягвате „свръхразходите“ пък е необходимо регулярно да ги преглеждате…

Спестявайте за спешни случаи

Такива неимоверно ще се появят в живота ви, поне няколко пъти. Затова, трябва да сте подготвени да ги посрещате, без това да промени начина ви на живот!

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *