Начална Страница / Водеща / Спрете да хвърляте пари на вятъра за тези неща!

Спрете да хвърляте пари на вятъра за тези неща!

Вече не веднъж сме споменавали, че ключът към забогатяването е в това да живеете под възможностите си. И все пак, много често пренебрегваме малките безсмислени разходи, които не само, че се трупат с времето, но и не се капитализират в наша полза в бъдеще (ако бяха спестени и инвестирани).

Ето някои от нещата, за които често си хвърляме парите, без да осъзнаваме, че нямат особено голям смисъл:

1. Банкови такси и комисиони

къща вноска

Много често не се замисляме за тези такси, но трябва да отбележим, че те се повишиха значително през последните година-две. В среда, в която лихвения спред се стеснява (макар и у нас все още да е сред най-високите в Европа), банките прибягват към таксите и комисионите за това да реализират рекордни печалби.

Българските банки далеч по-печеливши от румънските!

Два лева тук, два лева там и в крайна сметка годишната сума може да превишава 200-300 лева, при неразумно теглене, преводи и др. банкови операции.

А 200 лева спестявани на година, след 20 години, при доходност от 8% се равняват на сумата от 10 000 лева. Защо да не си ги изхарчите за себе си, а трябва да ги давате на банките?

2. Покупки в игри

Проверявате ли си сметките от мобилния оператор. Тези невинни покупки, които правите в някои игри, като например Candy Crush Saga, бързо се трупат и могат да достигат една завидна сума. А какво в действителност получавате срещу тях?

Има и други игри и безплатни приложения, с които можете да запълвате времето си, без да харчите за това.

3. Лихви по кредитни карти, стоки на изплащане, бързи кредити

Credit cards and newspaper
Credit cards and newspaper

Още една болна тема. Тук кредитните карти с лихви от над 15%, са дори най-малкото зло. Всъщност, когато купувате стока на изплащане, много е вероятно оскъпяването да е над 30-40%. До 50% пък, може да е оскъпяването по бързите кредити.

Трябва да отбележим, че с един потребителски кредит можете да си решите всички проблеми и нужди. В допълнение, лихвите по този род кредити се понижиха значително и вече са при нива под 8%.

4. Вечеря навън

Не, не искаме да кажем, че не бива да си позволявате веднъж седмично, или месечно да излизате и похапвате навън. Когато това обаче, започне да се случва всеки ден, може да „яде“ сериозна част от дохода ви и бъдещите ви спестявания.

5. Цигари

smoker

Този навик освен много вреден е и много скъп. Цените на цигарите растат непрестанно, а от догодина ще продължат нагоре. Вече писахме, как една кутия цигари на ден по-малко, може да се превърне в един милион лева, с малко късмет разбира се. Така, че откажете ги! Освен добре за здравето, това ще е добре и за вашите финанси.

Кутия цигари на ден = на един милион лева след 50 години!?

6. Мобилни планове, кабелна телевизия, които не ползвате

Много често хората си вземат мобилни планове, или пакети за кабелна телевизия, които реално не ползват, или не оползотворяват напълно.

Продължава на следваща страница…

Провери също

как да инвестирате

Защо и кога, животът под наем не е „хвърляне на пари на вятъра“

Сред българите все още цари схващането, че животът под наем е хвърляне на „пари на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *