сряда , февруари 21 2018
Начална Страница / Водеща / Няколко доказателства, че не управлявате добре личните си финанси

Няколко доказателства, че не управлявате добре личните си финанси

Много хора си мислят, че да управляват и увеличават средствата си е проста работа. И докато това е напълно възможно, ако полагат достатъчно време и усилия да се информират, образоват и повишават знанията си, често хората подхождат към управлението на парите си твърде самоуверено.

Пет съвета, за да сте по-добри в инвестирането

Ето няколко признака, че може и да не сте толкова добър в това да управлявате средствата си, дадени от експертите на УниКредит Булбанк:

1. Не знаете точно колко печелите и харчите

Много хора имат само обща представа за това колко пари влизат и излизат на месец в банковата им сметка. Ако го знаете с повече точност, с минимални усилия можете да подобрите финансовото си състояние.

харчене на пари

Експерти препоръчват използването на някое от популярните мобилни приложения, в които в продължение поне на месец да въвеждате всеки приход и всяко плащане. Ако сте достатъчно дисциплинирани, така бихте разбрали в детайли „къде отидоха парите ми“ и да решите къде да не отиват повече.

2. Имате дългове по кредитна карта

Както пише Business Insider, има добри дългове, като тези за инвестиции в печеливш бизнес или в образование, но има и лоши такива. Дългът по кредитната карта е от лошите. Картата носи безспорното удобство да не носите пари в брой и да не пипате мръсни банкноти (знаете, че това е едно от най-мръсните неща в ежедневието ни, нали?).

Това е най-опасната фраза в инвестирането

Да плащате лихва по кредитна карта след гратисния период е голямо прегрешение, спрямо личните ви финанси. И то лесно може да се избегне. Плащането без лихва трае поне около месец, достатъчно до заплата.

За по-големи разходи, като нов телевизор, ремонт на детската стая или ски ваканция, платете с картата, но по-добре вземете потребителски заем, ако заплатата няма да стигне да покрие сумата. В добрите банки одобрението за потребителски заем е два часа. Лихвата по този кредит от банката е по-ниска от лихвата по кредитната карта след гратисния период.

3. Притеснявате се от мисълта за пари

Мисленето за пари и сметки ви стресира и понякога се чувствате виновни, че си купихте тази дрешка, онази джаджа или билет за концерт… Настройте часовника си да звънне след 15 минути, вдишайте дълбоко и си позволете да застанете за това кратко време очи в очи със звяра – личните финанси.

къща вноска

Доста често незнанието на реалната ситуация е по-притеснително, отколкото действителността. Дори само едно действие да предприемете за подобряване на ситуацията – например да спестявате/инвестирате по 30 лева на месец – тези 15 минути ще са сред най-ефективно прекараните в дългосрочен план. Повечето банки позволяват спестяването да става автоматично от заплатата. Даже няма да го усетите, а в същото време ще имате скрит резерв!

4. Отлагате спестяването за пенсиониране

В Америка децата отрано научават от родителите си и в училище, съвета да спестяват 10% от дохода си. Дори да имаш малко, не харчи всичко, което печелиш, е друга важна препоръка. Много млади хора се шегуват: „Какво да го мисля пенсионирането? Докато дойде, я камилата, я камиларят.“

Колко трябва да сте спестили, за нормален живот след пенсиониране?

Истината е, че като гледаме демографската статистика, вероятността днешните млади да доживеят до дълбоки старини е доста голяма. С какви пари искат да разполагат тогава? Има няколко лесни за използване калкулатори, които показват по колко трябва да отделяте на месец, за да имате желания доход на 70 или 80 години.

5. Идеята за инвестиране ви плаши

Предпазливостта при инвестиране никога не е излишна. Седем пъти мери, един път режи, казва народът. Дори Уорън Бъфет, според Business Insider, препоръчва консервативен подход за инвестициите.

инвеститорски загуби

Разумно е част от парите, вместо да отлежават в банкова сметка, която така или иначе в момента не носи високи лихви, да се сложи в консервативен взаимен фонд на познато и утвърдено на пазара дружество. Pioneer Investments, които се предлагат в УниКредит, е един вариант, но на пазара има и много други възможности.

6. Имате усещане, че трябва да криете нещо

Ако подозирате, че спортната кола на лизинг, най-актуалният телефон или плазмата с размер на малък киносалон на кредит ви показват в очите на другите като хора с възможности, по-големи отколкото заплатата ви позволява, значи сте прави.

Все някога някой ще го разбере и по-добре това да е финансовият консултант в банката, който да помогне за разсрочването на дълга при нужда. В дългосрочен план добър начин за увеличаване на доходите и да преодолеете притеснението за пари, е да научите ново умение. Може да стане и безплатно.

Провери също

6 навика на хората, които са успешни в спестяването

Искате да спестявате, но някак си нещата не ви се получават? Може би проблема е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *