петък , август 18 2017
Начална Страница / Водеща / Няколко добри причини да си купите имот (в момента)?

Няколко добри причини да си купите имот (в момента)?

В условията на рекордно ниски лихви и липсата на перспектива за повишението им, поне през следващите няколко години, пред родните спестители все по-актуален ще става въпросът – как да не губят от депозитите си?

С ускоряването на инфлацията, което е почти сигурно, (в среда на поскъпващ петрол на международните пазари), както и отрицателни лихви по депозитите в Европа, много е вероятно депозантите да започнат да губят от това, че държат парите си в банка.

Казано по друг начин – парите им най-вероятно ще започнат да намаляват, когато се вземе в предвид и инфлацията.

Вижте още: Бъфет съветва да държите пари в матраците, при отрицателни лихви

Какво могат да направят в подобна среда родните спестители?

cash-mattress

Най-простото решение за депозантите, е да погледнат към други по-доходоносни инвестиционни алтернативи. Най-общо те могат да се обобщят в няколко направления – бизнес, валути, фондови пазари, скъпоценни метали, земеделска земя, имоти…

От всички посочени алтернативи, като че ли инвестицията в имоти е най-близка до психологията на българите. Ето защо ще посочим няколко предимства на този род инвестиции в настоящата среда:

1. Дъното на имотите бе достигнато

Ръстът в имотите от 10-15% през изминалата година и добрия старт на новата година, с ново повишение от над 5%, карат почти всички експерти да се обединяват около тезата, че най-лошото за пазара вече е в историята.

дъно имоти

Ръстът бе предшестван от две години на стабилизиране в цените на имотите, което обикновено е още едно сериозно доказателство за формиране на дъно.

Традиционно, при формиране на дъно цените на имотите поскъпват в следващите три до пет години. Ако тази тенденция се прояви и при родния пазар, то можем да очакваме добро представяне на пазара на имоти, поне през тази и следващата година.

2. Имотите все още са достъпни

Вижте още: Имотите в София най-достъпни сред столиците в ЦИЕ

Ръстът в доходите на българите през последното десетилетие, съчетано със спад на цените до нивата им отпреди бума в сектора, правят така, че имотите са най-достъпни от седем-осем години насам.

достъпни имоти

Имотите в столицата ни са най-достъпни сред всички столици на страните от Централна и Източна Европа. Средният доход на софианец, купува 0.69 кв. м. жилищна площ, при средно 0.56 квадратни метра във всички столици в ЦИЕ. За сравнение средния доход в Братислава и Прага, купува едва 0.5 квадратни метра.

3. Доходността от наемите е в пъти по-висока от тази на депозитите

Доходността от наеми в София и останалите най-големи градове на страната все още е при нива от над 5% (за едностайните, двустайните и тристайните), дори въпреки повишението в цените от миналата година.

rent yeild

Това е над десет пъти повече в сравнение с най-добрите оферти от банките за лихви по едногодишен депозит. Така родните имоти могат постепенно да се превърнат в притегателна сила не само за родните, но и за международните спестители.

4. Пазарът на имоти е по-слабо волатилен

В условията на нараснала волатилност на световните фондови пазари, включително и предвид очакванията за намаляване на бъдещата доходност, имотите със своята по-ниска волатилност могат да са добра инвестиционна алтернатива за хората, чието пенсиониране наближава. Ниската волатилност е магнит и за тези, търсещи по-малък риск.

Вижте още: Златните години за инвестициите в акции приключиха

real estate volatility

Трябва да отбележим, че имотите също така са се представяли далеч не чак толкова по-зле от тези в акции през последните петнадесет години и половина. Без да се отчита доходът от наем, инвестицията в имот е донесла 6.5% годишна възвръщаемост на инвеститорите, при 9.96% възращаемост от борсата (без дивиденти).

Вижте още: Мислите, че имотите ще поскъпват, инвестирайте в акции…

5. Кредитите продължават да поевтиняват

През последните две години станахме свидетели на сериозно понижение в цената на кредитния ресурс, като тази тенденция се очаква да продължи поне до края на годината.

ниски лихви

Лихвите по ипотечните кредити са най-ниски за последните близо десет години, което може да е допълнителен стимул за купувачите.

Провери също

недвижими имоти

Осем признака, че сте готови за покупката на недвижим имот

Цените на имотите скачат през последните две години. Това обаче, само по себе си не …