петък , февруари 23 2018
Начална Страница / Водеща / Няколко добри причини да си купите имот (в момента)?

Няколко добри причини да си купите имот (в момента)?

В условията на рекордно ниски лихви и липсата на перспектива за повишението им, поне през следващите няколко години, пред родните спестители все по-актуален ще става въпросът – как да не губят от депозитите си?

С ускоряването на инфлацията, което е почти сигурно, (в среда на поскъпващ петрол на международните пазари), както и отрицателни лихви по депозитите в Европа, много е вероятно депозантите да започнат да губят от това, че държат парите си в банка.

Казано по друг начин – парите им най-вероятно ще започнат да намаляват, когато се вземе в предвид и инфлацията.

Вижте още: Бъфет съветва да държите пари в матраците, при отрицателни лихви

Какво могат да направят в подобна среда родните спестители?

cash-mattress

Най-простото решение за депозантите, е да погледнат към други по-доходоносни инвестиционни алтернативи. Най-общо те могат да се обобщят в няколко направления – бизнес, валути, фондови пазари, скъпоценни метали, земеделска земя, имоти…

От всички посочени алтернативи, като че ли инвестицията в имоти е най-близка до психологията на българите. Ето защо ще посочим няколко предимства на този род инвестиции в настоящата среда:

1. Дъното на имотите бе достигнато

Ръстът в имотите от 10-15% през изминалата година и добрия старт на новата година, с ново повишение от над 5%, карат почти всички експерти да се обединяват около тезата, че най-лошото за пазара вече е в историята.

дъно имоти

Ръстът бе предшестван от две години на стабилизиране в цените на имотите, което обикновено е още едно сериозно доказателство за формиране на дъно.

Традиционно, при формиране на дъно цените на имотите поскъпват в следващите три до пет години. Ако тази тенденция се прояви и при родния пазар, то можем да очакваме добро представяне на пазара на имоти, поне през тази и следващата година.

2. Имотите все още са достъпни

Вижте още: Имотите в София най-достъпни сред столиците в ЦИЕ

Ръстът в доходите на българите през последното десетилетие, съчетано със спад на цените до нивата им отпреди бума в сектора, правят така, че имотите са най-достъпни от седем-осем години насам.

достъпни имоти

Имотите в столицата ни са най-достъпни сред всички столици на страните от Централна и Източна Европа. Средният доход на софианец, купува 0.69 кв. м. жилищна площ, при средно 0.56 квадратни метра във всички столици в ЦИЕ. За сравнение средния доход в Братислава и Прага, купува едва 0.5 квадратни метра.

3. Доходността от наемите е в пъти по-висока от тази на депозитите

Доходността от наеми в София и останалите най-големи градове на страната все още е при нива от над 5% (за едностайните, двустайните и тристайните), дори въпреки повишението в цените от миналата година.

rent yeild

Това е над десет пъти повече в сравнение с най-добрите оферти от банките за лихви по едногодишен депозит. Така родните имоти могат постепенно да се превърнат в притегателна сила не само за родните, но и за международните спестители.

4. Пазарът на имоти е по-слабо волатилен

В условията на нараснала волатилност на световните фондови пазари, включително и предвид очакванията за намаляване на бъдещата доходност, имотите със своята по-ниска волатилност могат да са добра инвестиционна алтернатива за хората, чието пенсиониране наближава. Ниската волатилност е магнит и за тези, търсещи по-малък риск.

Вижте още: Златните години за инвестициите в акции приключиха

real estate volatility

Трябва да отбележим, че имотите също така са се представяли далеч не чак толкова по-зле от тези в акции през последните петнадесет години и половина. Без да се отчита доходът от наем, инвестицията в имот е донесла 6.5% годишна възвръщаемост на инвеститорите, при 9.96% възращаемост от борсата (без дивиденти).

Вижте още: Мислите, че имотите ще поскъпват, инвестирайте в акции…

5. Кредитите продължават да поевтиняват

През последните две години станахме свидетели на сериозно понижение в цената на кредитния ресурс, като тази тенденция се очаква да продължи поне до края на годината.

ниски лихви

Лихвите по ипотечните кредити са най-ниски за последните близо десет години, което може да е допълнителен стимул за купувачите.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …