понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Водеща / Няколко начина как ще „хвърляте пари на вятъра“ по време на празниците

Няколко начина как ще „хвърляте пари на вятъра“ по време на празниците

Предстоят коледните и новогодишните празници. Във връзка с тях се очаква да похарчим сериозна сума пари. Ето защо, добре е да избягвате, някои често срещани потребителски грешки, които могат да направят така, че да „хвърляте пари на вятъра“. Избягвайте да правите тези неща:

Теглите кредит, за коледни и новогодишни подаръци

кредитна карта

Много българи прибягват до теглене на кредити, за да купят подаръци за своите роднини и приятели. Нещата се влошават още повече, ако източник на тези кредити са така наречените „бързи кредити“. А до тях ще прибягнат много хора, предвид на лесния достъп на този род средства.

Защо и кога, животът под наем не е „хвърляне на пари на вятъра“

Това, за което хората често не си правят сметка обаче, че това може да оскъпи подаръците им с до 50%, както и че трудно се излиза от спиралата на задлъжнялостта към този род финансови институции.

Плащате покупките си с кредитни карти

Много хора, пазаруват в дни като „черния петък“ например, когато повечето търговци, направиха сериозни отстъпки. Ако сте направили покупките си основно с кредитната си карта обаче, основна част от спечеленото, може да бъде заличено, особено ако не покриете бързо баланса по този род кредитни инструменти. А всички знаем, че лихвите по кредитните карти, често са между 15 и 20%.

Не изчаквате най-добрия момент за покупката на определена стока

tv

Много категории продукти, не бяха намалени по време на „черния петък“ у нас. Това обаче, не попречи на купувачите, да прибягнат към тях. Всъщност историята сочи, че определена група продукти се радват на най-големи отстъпки в определени моменти на годината.

Например големите маркови телевизори, са най-евтини през януари, след приключването на коледните и новогодишните празници.

Купувате стоки на изплащане

Може да ви се струва удобен вариант да си купите стока на изплащане, но помислете пак. Оскъпяването може да е съпоставимо с това на ползването на „бърз кредит“, или често да надминава 40%.

Купувате стоки от чужбина, без да си правите сметката за съпътстващите разходи

Може и да ви изглежда добра идея да си купите някаква техника от Китай, но това определено е свързано и с допълнителни разходи. Тук трябва да сметнете митата, данъците и другите разходи, включително и разходите за транспорт, които сериозно ще повишат разхода ви. В допълнение, трябва да имате в предвид, че гаранционното обслужване също ще е сложно и свързано с разходи и време.

Прекалявате с разходите за декориране

Не забравяйте, че всичко което купите като декорация за празниците, ще го ползвате само няколко дни. Затова не прекалявайте с харчовете. В допълнение, задължително съхранявайте закупените материали за следващата година, за да не ви се налага да ги купувате отново и отново…

Купувате „лоши подаръци“

Няма смисъл да си харчите парите за нещо, което смятате, че няма да се хареса на хората, за които сте предназначили тези покупки.

Пазарувате всичко от един магазин

онлайн пазаруване

Да, определено е много по-удобно да извършите цялото си пазаруване от един магазин. Практиката сочи, че в един магазин едва ли ще намерите всички планирани покупки на „най-добра цена“. Ако искате да спестите, ще трябва да отделите малко време, за да се информирате, къде са най-ниските цени на определена стока.

Плащате за удължени гаранции

Редица проучвания сочат, че това е един от най-сигурните начини да си хвърляте парите на вятъра. Повечето хора, въобще не прибягват до тези гаранции, дори и да са си купили такива, защото просто не могат да ги намерят, когато им потрябват или са забравили, че са купили такива. В допълнение, те нерядко не покриват голям набор от възникнали проблеми с устройствата.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *