понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Водеща / Няколко причини защо никога няма да станете милионер! (Част Втора)

Няколко причини защо никога няма да станете милионер! (Част Втора)

Благосъстояние от един милион лева е мечтата на почти всички българи. Ако искате да влезете в клуба на единия процент, то трябва да спазвате определени правила и поведение, които можем да определим като необходими, но не и достатъчни за да достигнете до заветната сума.

След като посочихме част от причините, защо никога няма да станете милионер, сега ще посочим и останалите…

Плувате в „море от дългове“

Не всички кредити са еднакви. Някои са по-лоши от други. Сред тях са бързите кредити, стоковите кредити, кредитните карти…

С бонуси, игри и награди, кредитните карти например целят да ви карат да харчите непрекъснато и да ви държат максимално задлъжнели.

Минималните погасителни вноски пък, са направени така, че да плащате почти и само лихвата, както и минимална част от главницата. Тоест да влезете в „спиралата на вечна задлъжнялост“.

дълг

Ето и един пример. Ако ползвате лимита си до край и решите да плащате само минималната погасителна вноска то трябва задължително да имате в предвид следното: кредитна карта с лимит от 2 000 лева, лихвен процент от 18% и минимална погасителна вноска от 2% по ползваната сума, ще ви отнеме около 370 месеца, или над 30 години, за да я покриете напълно. А сега как мислите, ще плащате ли само погасителната вноска…

Никой не вини финансовите институции, че искат да изкарват над 15% годишно от вас, в свят на изключително ниски лихви, дори отрицателни в някои региони по света (еврозоната и Япония). Това ги прави печеливши дори и въпреки високия процент на лошите кредити.

Единственият начин, по който трябва и може да ползвате лимита по кредитната си карта, е в рамките на гратисния период (в който не се начислява лихва), след което трябва да го възстановявате напълно. Ако не можете да правите това, то значи вие сте идеалната цел за всяка финансова институция, която иска да ви „зароби“.

Пренебрегвате малките разходи

Както вече казахме „капка по капка – вир“. Няма как отново да не се върнем на примера с кафето. Да кажем, че пиете по три кафета на ден в заведения по 2.5 лева всяко. Ако умножим тази сума по 30 дни в месеца и вече сте изхарчили 225 лева на месец за този си навик. Годишния разход пък, възлиза на 2 700 лева…

Продължава на следваща страница…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *