вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Водеща / Малките депозити вече носят загуби на депозантите

Малките депозити вече носят загуби на депозантите

През последните няколко години лихвите по депозитите се понижаваха непрестанно, като през този месец достигнаха нови дъна.

Знаете ли, че вече има банки, които предлагат лихва по едногодишен депозит от 0.05%? Или казано по друг начин, ако направите депозит от 10 000 лева, след една година ще получите 10 005 лева. А каква ли ще бъде инфлацията за тази една година ?

Иначе масово депозитите са с лихви от под 1%. Всъщност при подобна лихва, най-масовите депозити – малките, в границите до 1000 лева, на практика носят загуба на депозантите.

Ето и един пример…

инфлация и дефлация

При 1% лихва по депозита за сумата от 1000 лева, депозанта ще получи 1010 лева след година. След удържане на таксите по поддържане на сметките, които често са в диапазона на 1-2 лева на месец, или 12-24 лева на година, сумата която ще получите след 12 месеца вече е под първоначално внесената!

Мислите си, че лихвите по депозити ще се повишават? Имаме лоша новина – това е твърде малко вероятно…

Два са факторите, които ще предопределят запазването на лихвите при настоящите им ниски нива, поне през следващите година-две.

На първо място банките разполагат с рекордни депозити от бизнеса и домакинствата в размер на над 64 милиарда лева, по последни данни на БНБ. Депозитите се повишаваха почти непрекъснато през последните три години, като изключение през тази година бяха единствено февруари и май.

Т.е. банките имат нелеката задача да плащат за един рекорден по размер депозитен ресурс, в среда, при която голяма част от него не работи (не е отпуснат под формата на кредити).

И докато тук има известно активизиране по направление на кредитирането, все още ще трябва да мине доста време, преди финансовите институции да започнат отново да усещат нуждата от набиране на „свеж работен“ капитал.

Трябва да отбележим факта, че лихвеният спред (разликата между лихвите по кредитите и депозитите) у нас е рекорден. За съжаление на депозантите обаче, потенциалът му за намаляване се крие по направление на лихвите по кредитите, а не на повишение на лихвите по депозитите. Лихвите по кредитите са в пъти по-високи в сравнение с развитите страни и дори, в сравнение с някои развиващи се страни.

таймиране на пазара

Вторият фактор, който най-вероятно ще продължи да оказва низходящ натиск върху лихвите по депозитите и ще ги държи ниски, е политиката на ЕЦБ. Лихвите по депозитите в еврозоната са отрицателни, а в светлината на излизането на Великобритания от ЕС, едва ли скоро ще станем свидетели на значителното им повишение.

Предвид на това, че България е членка на ЕС, страната ни до голяма степен е като скачен съд с останалите европейски страни. Т.е. всяко по-сериозно повишение на лихвите по депозити у нас до нива, значително над средните в Европа, ще води след себе си сериозен европейски депозитен ресурс и съответно връщане на лихвите към средните за ЕС.

Изводът е – не очаквайте сериозно повишение на лихвите по депозитите в средносрочен план…

В допълнение можем да отбележим, че в дългосрочен и средносрочен хоризонт депозитите не са добро решение за вашите спестявания. Това, че инфлацията е ниска в момента, не означава, че ще се запази такава и в бъдеще.

А освен да преодоляват инфлацията, дългосрочните ви спестявания трябва и да работят за вас. Тук доходността е критичен фактор.

Знаете ли каква е разликата между това парите ви да се капитализират само с 3% повече в продължение на един по-продължителен период от например 30 години (когато ще се пенсионирате, ако сте на 35 години в момента).

На 10 000 лева спестявания, при банков депозит с лихва от 1.5%, след тридесет години, вашите средства ще са се превърнали в 15 630 лева. Много е възможно покупателната им сила да е изядена от инфлацията.

Същите 10 000 лева след 30 години и доходност от 4.5% (с три процентни пункта по-висока), ще са се превърнали в 37 453 лева, или 2.4 пъти повече, отколкото ако са на депозит.

Всъщност, повечето професионални консултанти ще ви кажат, че тази годишна доходност въобще не е нереална, или недостижима.

Ако искате да научите още полезна информация за ситуацията с банковите депозити в страната, както и за това какво трябва да имаме предвид, ако искаме да постигнем по-висока доходност, можете да се запишете за безплатен интернет семинар по темата тук.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …