петък , януари 19 2018
Начална Страница / Водеща / Колко ще спестите ако карате „стар“, вместо „нов“ автомобил?

Колко ще спестите ако карате „стар“, вместо „нов“ автомобил?

Всички искаме да караме нови автомобили, но можем ли да си ги позволим наистина?

Всъщност тук основният въпрос е, каква е алтернативната цена на удоволствието да караме автомобил излязъл от автосалона. А тя  е много сериозна, макар и понякога да не се замисляме върху нея. Затова ще ви помогнем да я осъзнаете.

car_2196067b

Покупката на нов автомобил е една от най-лошите инвестиции, която можете да направите, защото се отказвате от около 30% от стойността й, още с излизането от автосалона.

Това са най-изгодните нови автомобили…

Освен това, един нов автомобил, особено закупен с потребителски кредит (или на лизинг), ще тежи на бюджета ви доста дълго и заради него ще трябва да се отказвате от много други неща. Да не говорим, че най-вероятно ще плащате и лихва върху сумата.

В допълнение трябва да кажем, че новите автомобили са обвързани с много скъпа поддръжка, като при тях е задължително автокаското и сервизирането им в оторизирани официални сервизи (където цените за някои стандартни услуги са често завишени в пъти).

разходи поддръжка

Ако все още не сме ви разубедили от това да си купите нов автомобил, пред алтернативата за това да закупите същия модел, но употребяван (на пет години и при цена от около 35% от стойността на новия), ето ви още някои неща върху които да си помислите.

Да кажем, че разполагате с 4000 лева заделени средства и сте изправени пред алтернативата да си купите нов автомобил с цена от 40 000 лева или петгодишен автомобил от същия модел с цена от 14 000 лева.

Вижте още: Това е скучната тайна на забогатяването

За средствата, които не ви достигат и в двата случая ще ползвате потребителски кредит (седем годишен с лихва от 7%). За новия автомобил сумата на кредита трябва да е в размер на 36 000 лева, а при употребявания – 10 000 лева.

При залагане на еднакви разходи за поддръжка и застраховки на двата автомобила (изравняването с по-високите изисквани разходи за поддръжка на стария автомобил идва от по-високите разходи за сервизна поддръжка на новия автомобил в първите години, докато е в гаранция, както и по-високите разходи за застраховка автокаско на новия автомобил).

New-vs.-Old-Cars

В първия случай, месечната ви вноска ще е в размер на 545 лева, а във втория – 150 лева. Или разликата само във вноските е в размер на 395 лева на месец.

След седем години ползване, общите разходи за ползването на новия автомобил (с приспадане на остатъчната му стойност) са в размер на 41 384 лева, от които платените лихви са в размер на около една четвърт от тази стойност или 9 640 лева.

За сравнение общият разход за ползването на стария автомобил е повече от наполовина – 17 229 лева.

Тънкият момент обаче е в тези 395 лева, които ще давате повече на месец за погасяване на вноската по кредита за новия автомобил. При внасянето на тази сума в инвестиционен фонд, носещ ви 10% годишно, то тази разлика ще се е превърнала в 47 000 лева.

Save-Money

Дори и да отпишете стария автомобил (тъй като вече ще е 12-годишен), а цената на новия, който вече е на 7 години да е при ниво от 10 000 лева, то пак разликата между двете алтернативи ще е 37 000 лева повече в джоба ви, ако се лишите от удоволствието да сте карали чисто нов автомобил.

А сега помислете какво бихте могли да си купите с тези 37 000 лева. Да платите образованието на децата си, да замените жилището си с по-голямо (горе долу това е разликата между двустайно и тристайно жилище), или пък да си направите фонд за спешни нужди, или за нормално посрещане на старините си…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …