понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Водеща / Какво да очакваме от SOFIX през септември?

Какво да очакваме от SOFIX през септември?

Август бе изключително добър за инвеститорите на БФБ. Може би най-важното, което се случи през месеца бе дългоочакваното „златно пресичане“, което стана факт на четвърти август.

Напълно според очакванията, преминаването на 50-дневната средна величина на SOFIX над 200-дневната такава, донесе по-нататъшен ръст за индекса.

Чудото на БФБ се случи на 4-ти август 2016!

В крайна сметка, показателя приключи изминалия месец с повишение от близо три процента, което напълно отговори на традиционно доброто му представяне, в исторически план, през осмия месец на годината.

софикс

Август е вече в историята обаче, а инвеститорите гледат напред. Какво да очакват през деветия месец на база на случващото се в исторически план?

Отново добра новина за инвеститорите. През последните петнадесет години индексът на сините чипове е носел среден доход на инвеститорите в размер на 1.2%. Той се е повишавал в девет от последните петнадесет години, като се е понижавал в шест.

Пет причини да купите акции на БФБ и да ги забравите до края на 2017-та година

Трябва да отбележим, че изминалата година бе особено негативна за показателя, когато той загуби близо 4% от стойността си и се разграничи от позитивното си представяне през септември. Тогава обаче, ситуацията бе далеч по-различна, а индексът бе в състояние на „смъртоносно пресичане“, или ситуация при която краткосрочната средна бе под дългосрочната, или тренда бе средносрочно низходящ.

Най-голямата загуба за индекса, разбира се бе през септември на 2008-ма година, в разгара на финансовата криза, когато индикатора загуби около 23% от стойността си. В най-добрия си девети месец на годината, през 2003-та, SOFIX добави 15% към стойността си.

SOFIX1

Това, което ще е по-важно за инвеститорите обаче, в светлината на предстоящите октомври и ноември, които традиционно са най-лошите месеца за индекса през годината, е дали „златното пресичане“ ще остане в сила. Или казано по друг начин, дали 50-дневната средна величина ще се задържи над 200-дневната и дори ще се отдалечи доста над нея, за да има поле тенденцията да се запази дори и при потенциална корекция през студените месеци октомври и ноември.

Ако това се случи, то можем да видим сериозна база за по-нататъшен ръст. Ясен сигнал за това би било повишението на индикатора над ключовата психологическа граница от 500 пункта.

Пробив на съпротивата при 525 пункта, от техническа гледна точка, би могло да отвори пътя на индекса за по-нататъшен ръст и тест на върха от април на 2014-та година при ниво от 626 пункта.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на БФБ

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *