четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Водеща / Осем признака, че сте готови за покупката на недвижим имот

Осем признака, че сте готови за покупката на недвижим имот

Цените на имотите скачат през последните две години. Това обаче, само по себе си не може да е достатъчен мотив, за да прибегнете към една от най-големите покупки в живота си. Ето още причини, които могат да подсказват, че сте готови за това:

Няколко добри причини да инвестирате в имот в момента

1. Заделили сте достатъчно за първоначална вноска

калкулатор инвестиции

Да имате спестявания, в размер на препоръчваните от експертите минимум 20% от стойността на имота, е критичен фактор, особено за българите. Причината – лихвите по ипотечните кредити у нас са едни от най-високите в ЕС. Свидетелство за това е рекордния лихвен спред и рекордните печалби на банките у нас.

Казано с други думи, колкото повече сте спестили, толкова по-малък скъп кредит ще ползвате. А лихвите могат да добавят сериозно към крайната сума, която ще ви излезе покупката на имот.

2. Имате и фонд за спешни нужди

Освен да сте заделили достатъчно за първоначална вноска, добре е да имате и спестени средства във фонд за „спешни нужди”. Това ще ви даде спокойствие, че ако нещо се случи с работата ви и временно останете без доход, няма да ви бъде отнет имота от банката.

3. Знаете точно какви са възможностите ви и какво можете да си позволите

недвижими имоти

При покупката на недвижим имот, едно от най-важните неща е да имате реална представа не само за нуждите си, но и за възможностите си. Важно е да гледате имоти, които да отговарят на вашите възможности и да не ги надхвърлят.

Ако прецените, че цените на имотите в момента са такива, че не може да си позволите имот, който да отговаря на вашите нужди, то не бива да правите покупката и да изпадате в състояние на „свръхзадлъжнялост”.

4. Нямате други значителни задължения, получили сте предварително одобрение от банката

дълг

Както вече сме споменавали, преди да подходите към покупка на имот с ипотечен кредит, добре е да покриете всички останали задължения и да получите „предварително одобрение” от банката. Това освен, че ще е добра оценка на вашето кредитно състояние, ще ви помогне да насочите всичките си усилия към търсене на подходящ имот на „добра цена”.

5. Не планирате да се местите през следващите десет години

Покупката на имот не е особено „смислена”, ако не планирате да се задържите там, където живеете, минимум 8-10 години. В противен случай, животът под наем може да е по-разумно и изгодно от финансова гледна точка решение, когато се включат всички разходи по придобиването и продажбата на един имот. Особено ако, то се извършва с кредит.

Продължава на следваща страница…

Провери също

6 навика на хората, които са успешни в спестяването

Искате да спестявате, но някак си нещата не ви се получават? Може би проблема е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *