неделя , юни 25 2017
Начална Страница / Водеща / Основни правила, ако ще инвестирате на борсата

Основни правила, ако ще инвестирате на борсата

Може би все повече хора ще се замислят дали да не инвестират на фондовите пазари у нас и по света, в среда на рекордно ниски лихви по депозитите, и липса на перспектива за скорошното им повишение.

Ако вие сте един от тях, то има определени правила, които е добре да спазвате. Ето няколко такива, подбрани от експертите:

Инвестирайте само пари, които няма да са ви необходими дълго време

Първото и основното правило, когато инвестирате. За да не се усещате притискан от времето, не инвестирайте средства, които знаете, че скоро ще ви трябват. В противен случай, може да ви се наложи да затворите инвестицията си в най-неподходящия възможен момент.

таймиране

Инвестирайте само пари, които няма да ви трябват дълги години. Всъщност най-добрия инвестиционен хоризонт според Уорън Бъфет е „вечността“.

Не се опитвайте да таймирате пазара

Инвеститорите, които се опитват да таймират пазара, или да влязат във възможно най-подходящия момент, често стават жертви на така наречената „спирала на вечни загуби“. Това е ситуация при която, купуват високо и продават всеки път, когато позицията им излезе на малка загуба, защото се опасявате да не загубят повече от капитала си.

Ето какво съветва най-прецизната търговска система за таймиране на пазара

Повтарянето на това упражнение, води до сериозни, често необратими загуби.

Инвестирайте периодично

Вече сме говорили за стратегията на „доларово осредняване“, включително и нейната разновидност – „левово осредняване“. Практиката сочи, че когато инвестирате малки суми в различен период от време, избягвате неблагоприятната възможност да сте уцелили възможно най-неправилния момент за инвестицията си.

Мислете дългосрочно и не пипайте инвестициите си

long-term

Инвеститорските емоции и нетърпеливост, често са най-големите им врагове. „Купи и дръж“, е може би една от най-добрите инвестиционни стратегии, особено когато има признаци, че сте уцелили добър момент да вложите средствата си. Не закривайте печелившите си позиции, за сметка на губещите такива.

Отново Уорън Бъфет казва „Ако не възнамерявате да държите една позиция в продължение на десет години, дори не си помисляйте да я държите десет минути“.

Продължава на следваща страница…

Провери също

Какъв тип инвеститор сте?

Задачата на инвестиционните консултанти не е лесна. Когато дават инвестиционен съвет на свой клиент, те …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *