неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Водеща / Парите ви ще загубят три-четвърти от стойността си след 40 години! (ако бездействат)

Парите ви ще загубят три-четвърти от стойността си след 40 години! (ако бездействат)

Лихвите по депозитите в петте най-големи български банки, които контролират над половината от спестяванията на родните депозанти са малко над или под 0.5%.

Инвеститорите трябва да имат в предвид, че дори и най-високата лихва за година от 1.5%, в момента, е много ниска за спестяванията им. Нещата вече са далеч по-различни в сравнение с 2008-ма година, когато имаше депозитни предложения с лихви от 8%, дори и от банки, различни от КТБ.

Малките депозити вече носят загуби на депозантите

Последните осем години лихвите вървят надолу и средната лихва е вече под 1.5%, според данни на БНБ. Този висок процент обаче, се предопределя основно от по-добрите условия от по-малки банки. Реално големите банки, в които са над половината от депозитите ни, не дават толкова високи лихви.

ниска печалба

В момента лихвите са ниски и е много вероятно да останат ниски още няколко години. В светлината на това, инвеститорите трябва да имат в предвид няколко основни неща. На първо място, трябва да вземат в предвид инфлацията.

Много от хората не си дават сметка каква е инфлацията или какъв е ефекта й във времето. Но по данни на НСИ последните 15 години с парите, които имаме в момента, можем да купим два пъти по-малко неща, отколкото в началото на хилядолетието.

Ако не в депозити, то в какво да държите спестяванията си?

Подобна е ситуацията не само у нас, но и в останалите страни по света, включително и в САЩ. За период от над 50 години инфлацията е толкова висока, че 1000 долара днес купуват толкова продукти и услуги, колкото са купували 100 долара през 1950-та година.

В развитите държави инфлацията е 2-3%. В догонващите страни инфлацията е може би 3-4% в дългосрочен план. Инфлацията, която можете да очаквате е такава, че независимо къде живеете след 40 години ще загубите между 55 и 90% от вашата покупателна способност. Можем да очакваме, че ако бездействаме, три четвърти от парите ни ще са загубени след около 40 години.

депозити

На второ място инвеститорите трябва да имат в предвид, че привлекателните за нацията ни недвижими имоти, са носили в дългосрочен план доходност минимална над тази на инфлацията. В същото време, инвестирайки в недвижими имоти, инвеститорите са се лишавали от други по-добри инвестиционни алтернативи.

Ако погледнем към фондовите пазари и пазара на акциите, в лицето на представителния широк щатски индекс S&P 500, то за последните 30 години той е носил доходност от 10.4% всяка година. Индексът е представителен за световния бизнес, защото представлява половината от пазарната капитализация на публичните компании в световен мащаб.

Ако погледнем последните 44 години от неговото съществуване и вземем произволен 20 годишен период, то във възможно най-лошия случай, бихме реализирали доходност от малко под 8%. В най-добрия период пък, доходността би била 18%. Следователно може да се каже, че 7-8% годишна възвращаемост е напълно постижима, ако имате дългосрочна визия от да кажем 20 години.

Прост начин да определите какъв риск да поемате е като от 100 извадите вашите години и това е процентът, който да инвестирате в рискови активи, като акции, злато, суровини и др. Например, ако сте на 25 години, можете да си позволите да инвестирате 75% в рискови активи. Ако сте на 50 години, то съгласно правилото можете да инвестирате до 50% в рискови активи.

За хората, които разполагат с малки суми или планират ежемесечно да внасят определена сума пари, най-лесният начин е с ползването на взаимни фондове. Няколко са основните предимства на този род инвестиционни схеми. На първо място, техния инвестиционен хоризонт е дългосрочен. Т.е. тяхната цел е постигането на тези 7-8%, с които се откроява пазара.

Пет съвета, за да сте по-добри в инвестирането

Другото им основно предимство е, че спестяванията ви са разполагаеми във всеки един момент. Т.е. в рамките на два-три дни, можете да получите инвестираните си средства, без да дължите наказателна лихва, каквото можете да имате при депозитите.

фондове

Още едно предимство на взаимните фондове е прозрачността на инвестицията. Всеки ден фондовете публикуват цените на които тези дялове се купуват и продават. На следващо място имате готов диверсифициран портфейл, създаден от професионалисти със сериозни опит и знания.

Истината е, че не всеки иска да губи от времето и да се обучава. Много хора искат да не се занимават с нищо свързано с инвестиране, а в същото време искат добре да управляват средствата си и да постигат прилична доходност.

Взаимните фондове не допускат риска да се сложи всичко в „една кошница“, а инвестират в 20-30 компании, понякога дори стотици. На шесто място имате възможност бързо да преструктурирате. Ако искате да се върнете към депозити, или пък искате да преминете в европейски от щатски акции, това може да стане бързо и лесно.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …