вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Водеща / Защо представянето на първия ETF базиран на SOFIX е значимо събитие?

Защо представянето на първия ETF базиран на SOFIX е значимо събитие?

Съвсем скоро родните и международните инвеститори ще имат възможност да купуват акции от първия индексен фонд базиран на SOFIX. Фондът се казва Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF и вече е подал официално искане за допускане до търговия на БФБ.

Какво е ETF?

Как да изберете правилния за вас индексен фонд?

Индексен фонд е инвестиционен фонд, търгуван на фондовите пазари, по подобие на останалите акции. Той държи активи като акции, суровини и облигации, а акциите му се търгуват близо до стойността на нетните му активи в рамките на търговската сесия. Повечето индексни фондове следват предтсавянето на индекс. Основното им преимущество, с което привличат инвеститорите са ниските такси и комисиони, данъчни облекчени и др.

spy-etf-investing

Индексните фондове се отличават традиционно с по-ниски разходни норми, в сравнение с традиционните фондове. При тях обаче, има няколко скрити неща. Първо, тъй като се търгуват като обикновени акции, инвеститорите трябва да плащат брокерски такси и комисиони когато ги търгуват, което увеличава разходите им.

В световен мащаб индексните фондове се отличават с разходна норма средно от 0.44% от стойността на активите, без да се включват таксите по покупките и продажбите им.

При индексните фондове има още един тънък момент. Въпреки, че акциите им се търгуват около нетната стойност на активите им, тъй като основен фактор формиращ цената е търсенето и предлагането, често е възможно цената да се различава значително от нетната стойност на активите.

Защо представянето на първия ETF у нас е важно събитие?

Защото може да доведе до така бленуваното раздвижване на пазара…

Най-добрият начин да инвестирате на БФБ, за по-голям доход и по-малки загуби

Индустрията на индексните фондове е голяма и става все по-голяма с всяка измината година. Този род фондове са с активи под управление в размер на 2.1 трилиона долара само в САЩ към края на миналата година, а в световен мащаб управляват активи на стойност 3 трилиона долара. И докато това все още е над три пъти и половина по-малко от управляваните 11 трилиона от взаимните фонодве по света, тенденцията е към непрестанен ръст.

В момента в световен мащаб съществуват над 1 600 индексни фондове.

Продължава на следваща страница…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *