понеделник , януари 16 2017
+500
Начална Страница / Водеща / Защо представянето на първия ETF базиран на SOFIX е значимо събитие?

Защо представянето на първия ETF базиран на SOFIX е значимо събитие?

Съвсем скоро родните и международните инвеститори ще имат възможност да купуват акции от първия индексен фонд базиран на SOFIX. Фондът се казва Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF и вече е подал официално искане за допускане до търговия на БФБ.

Какво е ETF?

Как да изберете правилния за вас индексен фонд?

Индексен фонд е инвестиционен фонд, търгуван на фондовите пазари, по подобие на останалите акции. Той държи активи като акции, суровини и облигации, а акциите му се търгуват близо до стойността на нетните му активи в рамките на търговската сесия. Повечето индексни фондове следват предтсавянето на индекс. Основното им преимущество, с което привличат инвеститорите са ниските такси и комисиони, данъчни облекчени и др.

spy-etf-investing

Индексните фондове се отличават традиционно с по-ниски разходни норми, в сравнение с традиционните фондове. При тях обаче, има няколко скрити неща. Първо, тъй като се търгуват като обикновени акции, инвеститорите трябва да плащат брокерски такси и комисиони когато ги търгуват, което увеличава разходите им.

В световен мащаб индексните фондове се отличават с разходна норма средно от 0.44% от стойността на активите, без да се включват таксите по покупките и продажбите им.

При индексните фондове има още един тънък момент. Въпреки, че акциите им се търгуват около нетната стойност на активите им, тъй като основен фактор формиращ цената е търсенето и предлагането, често е възможно цената да се различава значително от нетната стойност на активите.

Защо представянето на първия ETF у нас е важно събитие?

Защото може да доведе до така бленуваното раздвижване на пазара…

Най-добрият начин да инвестирате на БФБ, за по-голям доход и по-малки загуби

Индустрията на индексните фондове е голяма и става все по-голяма с всяка измината година. Този род фондове са с активи под управление в размер на 2.1 трилиона долара само в САЩ към края на миналата година, а в световен мащаб управляват активи на стойност 3 трилиона долара. И докато това все още е над три пъти и половина по-малко от управляваните 11 трилиона от взаимните фонодве по света, тенденцията е към непрестанен ръст.

В момента в световен мащаб съществуват над 1 600 индексни фондове.

Продължава на следваща страница…

plus500

Провери също

тръмп

Шестте инвеститорски теми, които ще доминират през 2017 г.

Новата година дойде. Затова ще погледнем, кои са темите, които най-вероятно ще доминират през нея. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Plus500