събота , януари 20 2018
Начална Страница / Водеща / Пътят към богатството – бавно и сигурно!

Пътят към богатството – бавно и сигурно!

Както вече не веднъж сме споменавали, основните принципи по пътя към богатството са – живей под възможностите си; плащай първо на себе си; инвестирай разумно; пази се от дългове; преследвай мечтите си;

Сега ще се спрем малко по подробно на принципа „инвестирай разумно“ и как можете да правите това с мисъл за сигурност и с идея да повишите спестяванията си, за да подсигурите спокойния си живот след пенсиониране.

Ясно е, че не можете да разчитате на държавна пенсия, за спокойни старини, както и на банковите депозити, да донесат сериозно повишение на спестяванията ви.

Всъщност, банковите депозити, с ниските им лихви от 1% годишно, на практика най-вероятно ще намаляват спестяванията ви, по направление на покупателната им способност, заради един прост фактор – инфлацията. Последната се очаква да се повишава през следващите години и най-вероятно ще изяжда спестените ви в депозити средства.

Или пред спестителите ще се появи реалната нужда да насочват средствата си към инвестиционни алтернативи, които ако не друго, поне ще ги предпазват от обезценка на средствата им.

Ако проявявате интерес, можете да се обърнете към един подходящ спестовен продукт на Карол Капитал Мениджмънт от ТУК!

Сега ще ви представим, един от подходящите за инвеститорите начини, да се предпазят от инфлацията, с поглед към сигурността и по-ниска толерантност към риск. И той е посредством регулярни вноски, в добре балансиран фонд, отличаващ се с ниска разходна норма.

инвестиции

Защо регулярно и на малки вноски?

На база доходността на щатските индекси за последните 15 години, става ясно, че инвеститорите, насочили своите средства еднократно към пазара, освен с риска от това да уцелят неподходящ момент, са реализирали и по-малка доходност. Техните средства, са се повишили с 49% за периода 2000-2015-та година, на фона на 67% за инвеститорите, насочили същата сума пари, но на равни месечни вноски.

Всъщност този начин на инвестиране е много удобен, защото не изисква голям първоначален капитал и освен това инвеститорите не се натоварват психически в моменти на корекция. Дори напротив, на тях, те гледат като на добра възможност да добавят към своите инвестиции.

Защо в балансиран фонд?

Навярно сте чували правилото „не слагай всичко в една кошница!“. Той не случайно се е наложил в инвестиционните среди. Причината – инвеститорите без особено голям опит, често поемат рискове, без да преценяват, дали те отговарят на рисковия им профил, или на това, което могат да си позволят да загубят.

Резултатите в тези ситуации обикновено са едни и същи – влизат в спиралата на вечни загуби (защото купуват скъпо и продават евтино, поради поддаване на страх и напълно обратно на това, което трябва да правят) или губят целия си капитал.

Ако искате да увеличавате дългосрочно спестяванията си, като същевременно целта ви е да се защитите максимално от икономически кризи и инфлация, е добре да се стремите към балансирано разпределение на вашите инвестиции. В същото време, трябва да поставяте в портфейла си разнообразни и относително несвързани помежду си високорискови и нискорискови активи – акции, облигации, имоти, суровини и други.

Най-лесният начин да се създаде подобен портфейл, за хората които не са професионалисти е като се използва готов балансиран портфейл на взаимен фонд, инвестиращ във всички класове активи от цял свят.

Всъщност, подобен род портфейли, много често се отличава с годишна доходност в границите между 4 и 8%, в зависимост от склонността на инвеститорите към риск.

И ако тази доходност не ви изглежда особено голяма, можем само да ви кажем следното. Инвестирането на 100 лева в подобен род инвестиционна схема, при залагане на норма на възвръщаемост от 7%, ще се превърнат в 17 148 лева след десет години (сумарна инвестиция от 12 000 лева за периода).

За сравнение, насочване на 100 лева всеки месец, към депозит с лихвен процент в размер на 1.57% (средния по депозити с договорен матуритет в лева към средата на 2015-та година) биха се превърнали в сумата от 13 001 лева.

Ако удължим периода на 30 години обаче, нещата придобиват още по-голяма разлика. Инвестициите във взаимния фонд, биха се превърнали в 116 945 лева (при инвестирани общо 36 000 лева), при доходност от около 46 000 лева за инвестираните същи средства в депозит. Както виждаме, за един по-продължителен период от време, разликата е сериозна.

Ако искате да разгледате подобна алтернатива, прочетете повече за спестовния план на Карол Капитал Мениджмънт от ТУК!

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *