неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Водеща / Пет основни грешки в пестенето за пенсиониране

Пет основни грешки в пестенето за пенсиониране

Близо един от трима от американците, нямат нищо заделено за пенсиониране. Едва ли можем да си мислим, че ситуацията у нас е по-добра. Ето пет основни грешки, които да не правите, докато пестите за спокойни старини:

1. Подценявате колко ще живеете

Проучване през 1992-ра година сред 50-годишни американци, сочи, че над половината от песимистите, смятащи че няма да доживеят до 75 години, на практика са достигнали тази възраст.

пенсионери

Добрата новина е, че продължителността на живот се повишава непрекъснато. Не бива да подценявате фактора, че може да живеете тридесет години след пенсионирането си, особено ако сте в 30-те си години в момента.

Четирите най-важни неща, които да направите преди пенсиониране?

А това означава, че трябва да заделите повече за живота си след пенсиониране, който най-вероятно ще е по-дълъг от това, което повечето хора очакват.

2. Надценяват годините в които ще изкарват доход от работа

Спестяването за пенсиониране е трудно, защото изисква хората да се лишават от текущи облаги, за сметка на потребление в далечното бъдеще. Ето защо, началото на процеса на спестяване, почти винаги се отлага.

пестене за пенсиониране

А както вече не веднъж сме споменавали, това е основна грешка, защото най-добрия ви приятел е сложната лихва и колкото по-рано започнете да заделяте средства за пенсиониране, толкова по-малко и по-кратко ще трябва да пестите.

Друг основен фактор за отлагане на пестенето за пенсиониране е възприятието, че ще работете още дълго време. Тези ваши планове обаче, могат да бъдат осуетени по няколко направления. Първото и основното такова е здравословното ви състояние. А второто е промяната на пазара на труда и факта, че вашите знания и умения може да станат „морални остарели“ и неприложими в новите времена.

3. Започвате да пестите твърде късно

Инвеститор А заделя 10 000 долара на година и изкарва доходност от 7% на година. След 30 години, той ще е заделил 300 000 долара, като ще има инвестиционен портфейл на стойност 1 милион долара, благодарение на сложната лихва.

Pension-The-Future

Инвеститор Б, заделя по 15 000 долара със същата доходност, но започва с 5 години по-късно да пести. След 25 години, ще е спестил 375 000 долара, като отново инвестиционния му портфейл ще е в размер на 1 милион долара.

Ето защо да започнете да пестите за пенсиониране, когато сте на 20 години

Инвеститор В, пести по 23 000 долара, но отлага старта с още пет години. За да има един милион спестени след 20 години, той ще е заделил 460 000 долара, при годишна доходност от 7%.

Или както виждате, колкото повече отлагате старта на процеса на спестяване, толкова повече ще трябва да заделяте на година.

4. Не диверсифицирате

диверсификация

Свързването на прекомерна голяма част от вашите спестявания с един единствен актив, може да доведе след себе си катастрофа. Големите спадове на пазара от 2008-ма година доказаха това. И макар пониженията да бяха компенсирани, а индексите да достигнаха нови рекорди, затова бяха необходими 7 години. Може би тези, които ще се пенсионират съвсем скоро, нямат подобен хоризонт за чакане…

5. Поставяте децата пред себе си

домашни задължения

Друга често срещана грешка, особено на българите, е винаги първо да мислят за децата и да поставят себе си на заден план. Помислете обаче, няма ли да паднете на ръцете именно на децата си, ако не се погрижите сам за себе си. Намерете баланс между това да мислите за бъдещето на децата си и за своето собствено.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *