неделя , септември 24 2017
Начална Страница / Водеща / Пет начина да удвоите инвестицията си

Пет начина да удвоите инвестицията си

Целта на инвеститорите е ясна – да увеличават капитала си в дългосрочен план. Може би, една от най-често поставяните конкретни цели обаче, е да удвоят средствата си.

Сега ще представим пет начина, по които последните могат да направят това, в зависимост от стила им на инвестиране и склонността им към риск.

1. Класическия начин – бавно и сигурно

Има една класическа реклама от 80-те години на миналия век в САЩ, в която британския актьор Джон Хюсман казва „Правете пари по старомодния начин – изкарвайте ги“.

Защо да пестите 10% от дохода си, няма да ви е достатъчно за спокойни старини?

Този принцип, може да се пренесе и в инвестирането. Колкото и да не ви харесва, един от най-сигурните начини да удвоите средствата си, макар и за един по-дълъг период от време е, като се стремите към пазарната доходност. Или казано по друг начин – да следвате съвета на инвеститори като Бъфет и Богъл и да инвестирате в нискоразходни индексни фондове, базирани на широки индекси.

etf

Така, с ползването на правилото „72“, ще можете да изчислите колко време ще е необходимо, за да удвоите средствата си.

Например при очаквана дългосрочна доходност от 8%, за да удвоите средствата си, ще са ви необходими 9 години. Ако намалите очакваната доходност до 6% и срокът за удвояване на средствата ви, вече се повишава на 12 години.

2. С контраинвестиции, когато се лее „кръв по улицата“

Друг начин да удвоите средствата си е, като инвестирате срещу тълпата (тренда). Макар и доста опасен, защото тренда може да ви помете, ако не сте уцелили подходящия момент, този метод на инвестиране, може да е много ефективен. Той се основава на принципа на гениалния Бъфет „бъди алчен, когато другите ги е страх и се страхувай, когато другите са алчни“.

срив на пазара

В крайна сметка, след кризисни за пазара моменти, могат да се появят и много добри инвестиционни възможности. И обратното, в момента на нови исторически рекорди за пазара, може да е добра идея да се „скъсява“.

Този стил на търговия обаче, не е подходящ за всички. Той изисква здрави нерви и много търпение от страна на инвеститорите.

3. „Сигурния“ начин

обитации

По принцип сигурни са само „смъртта и данъците“. И все пак, по-консервативните инвеститори, често не са склонни да поемат особено големи рискове за своите инвестиции и предпочитат да насочват основно към нискорискови активи, за каквито се смятат облигациите и държавните ценни книжа.

Тук за удвояване на инвестирания капитал обаче, ще са необходими много години, по-скоро десетилетия.

4. Спекулативния начин

Докато „бавно и сигурно“, може да е добра алтернатива за част от инвеститорите, за други, по-ориентирани към „екшън“, това може да не е особено приемлива опция.

европейски пазари

За спекулативно настроените инвеститори, удачен начин за инвестиране може да е с ползване на деривати, като фючърси и опции, ползване на ливъридж и т.н. Трябва да се има в предвид, че спекулациите водят не само до печалби, но и до загуби и затова рискът трябва да се управлява много внимателно.

В заключение, всеки трябва да потърси своя начин, който в най-голяма степен отговаря на неговите критерий. Разбира се не е задължително да се ориентира само към един, като може да съчетае няколко различна подхода за достигане на крайната цел.

Провери също

пенсиониране

Искате ли да живеете нормално след пенсия?

Страната ни се отличава с третата най-висока средна възраст на населението в ЕС, след Германия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *