събота , август 19 2017
Начална Страница / Водеща / Пет причини да бягате като „дявол от тамян“ от пени-акциите

Пет причини да бягате като „дявол от тамян“ от пени-акциите

Пени-акциите са евтини акции, чиято стойност е в рамките на центове за брой. И тъй като те не срещат регулаторните изисквания, няма да ги откриете листнати на борси като NYSE, или Nasdaq.

Вместо това те се търгуват на специални пазари, с по-слаба регулация. Това би трябвало да е първия тревожен сигнал да не посягате към такива ценни книжа…

Трябва да кажем обаче, че този род акции, често са много популярни сред индивидуалните инвеститори и им действат като магнит. Защо ли? Защото, промяна от няколко цента могат да доведат до сериозна инвеститорска доходност.

Как най-често си губите парите на борсите?

Инвеститорите разсъждават така – „Няма да съм дългосрочен инвеститор в акциите на тази компания, просто ми трябват няколко цента ръст, не би трябвало да е толкова трудно!“.

Ето пет причини, да не се подавате на изкушението на „бързото забогатяване“, което между другото може и да е доста трудно, защото изисква желязна дисциплина. И все пак, помислете върху следните няколко неща:

1. Не знаете какво точно купувате

Когато купувате нещо, което е толкова евтино, първият въпрос, който трябва да си зададете е „Защо това е толкова евтино?“.

Повечето пени-акции са на компании, които или не разполагат с почти никакви активи в балансите си, или размерът на дълговете им е в пъти по-голям от тях. С други думи, често са на „крачка от фалита“.

въпросителни

А инвеститорите не бива да забравят, че при фалит, те губят всичко, което са инвестирали, без значение, дали са 100 или 10 000 долара.

В допълнение, предвид на намалените регулаторни изисквания към компаниите, финансовите им отчети често са нерегулярни и не особено надеждни, което носи сериозни заплахи след себе си.

Най-големите търговски загуби в историята

2. Те са трудни за продаване

Сериозно трябва да се замислите върху стратегията си за излизане. Понякога това може да е почти невъзможно или с цената на сериозна ликвидна премия.

пени акции продажба

Ниската ликвидност на този род компании прави така, че често дори не особено големи обеми, да водят до сериозен спад в нивата на акциите им. А знаете ли какво ще се случи, ако имате голяма позиция и спешно се нуждаете от средствата си…

3. Нямат нищо общо с посоката на пазара

пени акции

Ако смятате, че можете да прогнозирате правилно посоката на пазара и дори сте го доказали с добрите си сделки, то пени-акциите са последното място, където бихте искали да бъдете.

Какво е нужно, за да сте успешен на фондовите пазари?

Те почти никога не се движат с посоката на пазара, което е друг основен техен негатив.

Продължава на следваща страница…

Провери също

недвижими имоти

Осем признака, че сте готови за покупката на недвижим имот

Цените на имотите скачат през последните две години. Това обаче, само по себе си не …