Начална Страница / Водеща / Пет съвета как да повишите стандарта си на живот

Пет съвета как да повишите стандарта си на живот

Българите сме бедни, това не е тайна. Колко, точно по-бедни? Около шест седем пъти по-бедни от населението на САЩ и Германия и около два пъти по-бедни от страните в ЦИЕ, като Полша например.

Богатството на домакинството в България е около 14 000 долара, което над седем пъти пъти по-малко в сравнение с останалите богати членки на ЕС.

В момента в който спрем да работим, стандарта на живота спада изключително рязко, коментираха експертите на ИП „Карол“ по време на специален уебинар на тема „Как да повишим стандарта си на живот?“.

Ето как да инвестирате 10 000 лева (според експерти)

В допълнение проблемите в пенсионната система нарастват, особено на фона на застаряващото население. Медианната възраст у нас е над 40 години, като се приближаваме до най-развитите страни. Тоест ние сме застаряваща нация. Ако младите не вземат мерки в тази насока, едва ли ще могат да разчитат на държавата, за да им осигури нормален стандарт на живот.

Кои са трите фактори които намаляват стандарта ни?

На първо място е инфлацията. Всеки си спомня колко е струвал един хляб преди десет години и колко струва същия към днешна дата? От 2000-та година насам, натрупаната инфлация, е такава, че в момента са ни нужни два пъти повече пари, за да купим същите неща, които сме купували преди 15 години.

инфлация и дефлация

Разбира се инфлация има във всички държави. В развитите такива обаче, като САЩ, тя е по-ниска. За половин век парите са се обезценили 10 пъти в най-голямата световна икономика.

Дали ще има инфлация в Бъдеще?

Това по-скоро е реторичен въпрос. Колко точно обаче, едва ли някой може да прогнозира. Затова е добре да се обърнем към историята, като в по-дълъг план тя се е движила между 2 и 6%. Тоест много е вероятно в дългосрочен план (през следващите тридесет години), спестяванията ни да се обезценят с между 60 и 90%.

Втората причина за по-нисък стандарт е, че не си даваме сметка за инфлационните процеси и необходимостта да инвестираме по начин, по който да се предпазим от обезценката на нашите спестявания. Финансовата ни култура е по-ниска в сравнение с останалите страни от ЦИЕ.

спестяване

По неофициални данни българинът отделя 4% от дохода си да спестява. В развитите страни се заделят 10-15%.

Третата причина за намаляване на стандарта на живот е, че започваме да се замисляме късно за тези процеси. На 25 години не мислим за спестявания. Купуваме си нови коли, смартфони, теглим кредити за почивки и др. След години обаче, осъзнаваме, че е трябвало да мислим по друг начин…

По-големият проблем не е колко заделяме, а в какво!

В световен мащаб, портфейлът от финансови активи е балансиран. На всеки спестен долар, около две трети се инвестират в ценни книжа, в акции, във фондове. У нас не е така, на всеки лев, който заделим, почти всичко отива в депозит (77%). И не инвестираме в неща, които могат да повишават стойността си във времето. Инвестираме 16 пъти по-малко от средното в акции, или около 2% от финансовите си активи.

Как обаче, се справят депозитите с инфлацията. За един по-дълъг период, от да кажем 10 години (до 2015-та година), спестяванията в депозити са щели да ви носят средно 5% на година. Инфлацията за същия период е почти същата – 4.2%. Тоест депозитите са били добър инструмент за запазване на стойността на спестяванията, но не и за тяхното нарастване.

Какво можем да направим?

Единия от начините да повишим стандарта си на живот в бъдеще е да работим повече и по-дълго. Това обаче, едва ли е най-предпочитаната алтернатива за повечето хора. За три четири месеца се издържа, но после става трудно.

Много по-добър вариант е да вземем пример от нещата които правят на Запад. От една страна инвестират навреме, и от друга страна инвестират част от портфейла си в бизнес, с акции и фондове.

Ето и пет съвета, как да повишите бъдещия си стандарт на живот, дадени от експертите от ИП „Карол“:

На първо място добре е всеки месец да спестяваме част от дохода си – примерно 10% от него.

Част от портфейла трябва да се инвестира задължително в акции, защото те са доказали в исторически план и в дългосрочен аспект, че са най-добрия начин за увеличиване на стойността във времето.

Трябва да започнем по-отрано, защото силата на сложната лихва е на наша страна.

Задължително трябва да инвестираме с дългосрочен хоризонт – не година за година, защото така ще избегнем възможността да уцелим година с пазарен срив.

И накрая, но не на последно по важност място, трябва да разпределяме инвестициите си така, че да са защитени от прекомерни рискове. Инвестициите в имоти, акции и депозити, трябва да е в такова съотношение, че да отговаря на толерантността ни към риск.

Ако имате нужда от помощ във връзка с инвестирането, през следващите две седмици можете да се възползвате от безплатна консултация за личните Ви финанси, от финансови експерти на „Карол Капитал Мениджмънт“. Тя включва разглеждане на досегашния Ви инвестиционен опит, цели, определяне на рисковия профил, предложение за примерен портфейл, както и данъчно-правни аспекти на инвестирането.

Безплатната консултация е предназначена за хора, които все още не са инвестирали във фондове. При интерес може да се обадите на телефон 02 4008 305, или да пишете на kdoncheva@karoll.bg

Провери също

черно и бяло

Три съвета за забогатяване от 12 финансови книги

Три са общите съвета, които могат да бъдат извлечени от близо 12 книги за финанси. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *