неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Водеща / Пет тренда, които ще доминират на имотния пазар през 2017 г.

Пет тренда, които ще доминират на имотния пазар през 2017 г.

С отминаването на 2016-та година, която бе изключително позитивна за пазара на недвижими имоти, време е да погледнем към трендовете, които могат да доминират на пазара през следващата.

Преди това обаче, трябва да обобщим какво се случи през 2016-та?

Годината премина под доминацията на продавачите. Ниският обем на завършваното строителство, което изоставаше, зад търсенето на имоти, инициира повишение на цените с около 15% средно в големите градове.

недвижими имоти

Слабото предлагане, върна на мода покупките на „зелено“, а цените на този род имоти, със срок на завършване до две години, се повишиха значително, като се приближиха застрашително до тези на готовите имоти.

Имотите в София, по-недостъпни от тези в Манхатън и Сан Франциско

На пазара, в края на годината, започнаха да излизат продавачи, купили преди четири-пет години, с цел спекулация, които следствие на задържане на цените, бяха принудени да ги отдават под наем, в търсене на доходност.

Та какво можем да очакваме през следващата година?

Силното търсене се очаква да продължи, но да започне да се догонва от предлагането

Ръстът в цените на имотите размрази пазара и „отлаганите“ във времето проекти от страна на предприемачите, бяха рестартирани. Това се очаква да повиши предлагането на имоти през следващата година, както и да разшири избора на купувачите.

В следствие на по-голямото предлагане, цените на имотите най-вероятно ще позабавят съществено темпа си на ръст и е много възможно да станем свидетели на поскъпването им с между 5 и 10%, или под отбелязаното им повишение от 15% през 2016-та.

Покупките на „зелено“ ще върнат крачка назад

В момента предприемачите продават над половината от имотите още преди да направят първа копка. Тези средства, те използват за стартиране на нови проекти, като печалбите им, често достигат границите от 100% на инвестицията.

Тази не особено стабилна и „разумна“ обстановка, може да претърпи известна промяна. Тя ще е по две направления.

На първо място на предприемачите най-вероятно ще се наложи да понамалят „завишените“ цени, ако искат бързо да реализират имотите в новостартираните си проекти. На второ, търсеният маржин на печалбата от проектите може да претърпи известна корекция надолу, до едни много по-разумни и стабилни нива.

Лихвите ще продължат да падат, но при далеч по-бавни темпове

Още един позитивен фактор за купувачите на имоти, се очаква догодина. Лихвите по кредитите, които се понижиха сериозно, през последните две-три години, е много вероятно да продължат със спада си. То обаче, най-вероятно ще е при далеч по-слаби темпове, защото потенциала за намаляването им вече е поизчерпан. Лихви от 4% по ипотечните кредити, може и да са максимума, на което купувачите ще могат да разчитат. И все пак, това са далеч по-ниски нива, от това, на което потребителите са свикнали.

Наемите ще продължат да се повишават, но отново с по-слаби темпове

Силното поскъпване на имотите през последните две години, се отрази естествено и на нивата на наемите, в посока нагоре. В среда на слабо повишение на реалните доходи на населението обаче, наемните нива си имат естествени граници, които трудно могат да бъдат преминати, за по-сериозен период от време.

В допълнение, доходността от отдаване под наем на имотите, в момента е доста висока – в размер на около и над 5% във водещите градове, което дава резерв да видим стабилни наеми, дори и при евентуално по-нататъшно „разумно“ поскъпване на имотите.

Догонващ ръст на второстепенните имотни пазари

Ръстът в цените на имотите през последните две години, бе основна тенденция във водещите градове на страната. До голяма степен, имотните пазари в по-малките градове и села, останаха леко в страни от тренда. Много е възможно, те да привлекат вниманието на инвеститорите през следващата година, предвид на наличието на „догонващ потенциал“.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *