неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Водеща / Петте тренда за следващата 2017-та година

Петте тренда за следващата 2017-та година

На специална пресконференция Investor Finance Forum, провела се в Експо Център в края на миналата седмица, пазарни експерти дадоха своите оценки, относно това кои ще са доминиращите трендове на следващата година.

И макар експертите да не бяха напълно единодушни, ето някои от насоките, в които могат да се обобщят техните очаквания.

Скъп долар

силен долар

Едно от нещата, по които почти всички бяха единодушни бяха, че през следващата година доларът, най-вероятно ще продължи да поскъпва. Причина номер едно за този тренд може да се определи новия президент Тръмп, както и потенциалното повишение на лихвите от страна на Фед.

Повишение на лихвите от Фед

джанет йелън

Друго направление, по което отново имаше сериозно единомислие, бе по отношение на бъдещата политика на повишение на лихвите от страна на Фед.

Според пазарните наблюдатели, Фед няма да има друг избор освен да повишава лихвите плавно. Експертите се обединиха зад тезата, че най-вероятно ще видим две, или по-скоро три повишения на лихвите от страна на резерва през 2017-та година.

Повишаваща се инфлация

инфлация и дефлация

Всъщност, до голяма степен в основата на очакваното повишение на лихвите от страна на Фед, което пък ще предопредели и поскъпването на долара, ще е инфлацията. Изразено бе мнението, че инфлацията е нож с две остриета. И докато централните банки се борят „със зъби и нокти“ за инфлация, която искат напълно да контролират в границите на десетичната запетая, това което може всички да подценяват е опасността от това инфлацията да излезе от контрол.

Някои от участниците в конференцията, припомниха, че има два начина да бъдат неутрализирани рекордните държавни дългове – единият е посредством инфлацията, а другия е с „война“. И двата, няма да са особено добри за инвеститорите.

Икономическа несигурност

фондов пазар

Половината от пазарните експерти се обединиха зад идеята за потенциална икономическа несигурност. Такава може да се породи следствие на политически фактори, като неизвестността около политиката на Тръмп, или пък предстоящите избори в Германия и Франция догодина.

Опасността може да е резултат и от нарастващите популистки движения в САЩ и Европа.

Ръст на БФБ

бичи пазар

Добрата новина за родните инвеститори е, че почти всички пазарни експерти застанаха зад идеята за по-нататъшен ръст на родните индекси. И докато политическата обстановка в страната ни, свързана с подаването на оставка на правителството, могат временно да забавят този ръст, то той едва ли е приключил.

Бонус – поевтиняване на дългосрочните щатски облигации

обитации

Още едно очаквано събитие през следващата година е поевтиняването на щатските облигации. Повишението на лихвите ще е в основата на този тренд…

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *