вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Водеща / Пет прости правила за подсигуряване на добри старини

Пет прости правила за подсигуряване на добри старини

Темата за подсигуряване на спокойни старини е такава, която би следвало да интересува всички. Не само тези, на които пенсионирането предстои след няколко години, но и младите.

Както не веднъж сме споменавали, причината за това е, че ако закъснеете с процеса на спестяване и инвестиране, то достигане на пенсионните ви цели ще са почти невъзможни.

Искате пенсия от 1000 лева на месец, ето какво трябва да направите

А след като уточнихме, че за спокоен живот след 40 години, може да ви е необходима сумата от половин милион лева, (за да се запази покупателната сила на парите, след отчитане на инфлацията), то ето няколко прости неща по пътя към успешното пестене и инвестиране.

1. Започнете да пестите сега

За тези които смятат, че да се пести за пенсиониране, докато си в 20-те си години е „лудост“, ето нещо върху което да се замислят…

Ето защо да започнете да пестите за пенсиониране, когато сте на 20 години

Всъщност става въпрос за една графика, която е изключително популярна в инвестиционните среди. Най-важното нещо, за да си гарантирате спокойното пенсиониране

Да кажем, че имаме двама души – Иван и Мария.

ivan-maria

Иван започва да пести на 25 години по 5 000 лева на година, като спира да заделя средствата на 35-годишна възраст. За разлика от него, Мария забавя процеса на спестяване до 35-та си годишна възраст, като спестява докато се пенсионира на 65-годишна възраст.

За посочения период Иван спестява и инвестира общо 50 000 лева. За разлика от него, Мария заделя три пъти повече – 150 000 лева за целия период.

Сигурно си мислите, че Мария, която е инвестирала повече средства с цената на лишения, разполага с повече средства, когато се пенсионира на 65 години? Изненада… Иван е по-богат, макар и с далеч по-малко усилия и спестени средства.

Така, че по-ранния старт на спестяването се възнаграждава от необходимостта за по-малко време на заделяне на средства в бъдеще, благодарение на фактора капитализиране на средствата с годините.

2. Заделяйте по 15% от дохода си

плащай на себе си

Плащайте първо на себе си, е основно правило по пътя към спокойното пенсиониране. Хората, които не живеят с дългове, винаги спестяват и спазват това правило. Когато имат заделени средства настрана, те могат лесно и безпроблемно да посрещат непредвидени разходи, или да задоволяват прищявките си.

Когато плащате първо на себе си, освен, че ще ограничавате ненужните си разходи, ще позволявате на средствата ви да се капитализират с времето и да работят за вас. Всичко това благодарение на най-добрия ви приятел – сложната лихва.

Магията на „сложната лихва“

За да разберете каква е силата на „сложното олихвяване“ ще дадем следния пример. Инвестирани 100 долара в широкия индекс S&P 500 при 10% годишна доходност означава, че инвеститорите ще могат да удвоят парите си след около седем години.

Ако един 22-годишен младеж, който току що влиза на пазара на труда, има възможност да инвестира 10 000 долара в широкия индекс S&P 500 с хоризонт следващите 40 години, то ако доходността за индекса не е по-различна от тази от последните четиридесет години, тези 10 000 долара биха се превърнали в 450 000 долара.

3. Избирайте нискоразходни инвестиции

Каквото и да правите, в каквото и да инвестирате, гледайте таксите и комисионите които ви начисляват, свързани с тази инвестиция да са ниски.

Ето колко точно ще ви струва комисиона от 2.5% след 30 години!

Ето един пример, за да осъзнаете по-добре каква е цената на високите комисиони. Да кажем, че фондът в който инвестирате, ви удържа годишна такса от 2.5%. Това на пръв поглед не изглежда като „болка за умиране“. Само на пръв поглед обаче…

hi-taxes-852

Ако инвестирате 100 000 лева, при годишна норма на възвръщаемост от 6% (каквато между другото може да е нормата на възвръщаемост на световните пазари в следващите две десетилетия, според редица експерти), то след 30 години сумата която ще имате е 574 349 лева, ако не плащате такси и комисиони.

Продължава на следваща страница…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *