петък , януари 19 2018
Начална Страница / Водеща / Седем критични точки за вашите финанси… (в живота ви)

Седем критични точки за вашите финанси… (в живота ви)

Всеки достига повратна точка в живота си. Често има моменти когато ни се струва, че бъдещето ни до голяма степен зависи от това какво ще стане след това. Дали ще е моментът, в който решаваме в кой университет да следваме или моментът в който срещнем бъдещата си половинка в живота, тези моменти определено са лесно различими.

Същото важи и по отношение на финансите. Ето седем повратни точки в живота ни, свързани с финансите, които могат да променят цялото ни съществуване, както и шансовете ни да постигнем финансова независимост (да забогатеем):

1. Когато получим първата си кредитна карта

На пръв поглед това не е особено значимо събитие. Но само на пръв поглед. Повечето хора са много слабо дисциплинирани. Ето защо веднъж, когато станем клиенти на финансовата институция издала ни кредитна карта, ние често ставаме нейни доживотни жертви.

кредитни карти

Проблемът е в начина по който ползваме средствата по кредитните си карти. Единственият правилен и разумен начин да правим това е, като ги ползваме в рамките на гратисния период, който са ни отпуснали и напълно възстановяваме ползваната сума в неговите рамки (или максимум в рамките на няколко месеца).

Какви са предимствата и недостатъците на кредитните карти?

А какво правят хората обикновено?

Когато получат пластиката, започват да губят представа, че това са реални пари. Много им е лесно навсякъде да плащат с картата си и да правят големи покупки, включително за неща, които не им трябват или бързо се обезценяват.

Има дори още по-лоши случаи – хората ги ползват като източник на кеш. Tеглят парите от тях, плащайки неразумни такси и комисиони за това (налагани от финансовите институции, за да избегнат този им начин на ползване).

Нещата впоследствие се влошават още повече от това, че същите тези потребители по-късно плащат само минималните погасителни месечни вноски, които на практика ги вкарват в „спиралата на вечна задлъжнялост“.

credit-card-security2

Само ще кажем, че ако ползвате лимита си до край и решите да плащате само минималната погасителна вноска, то трябва задължително да имате в предвид следното: кредитна карта с лимит от 2 000 лева, лихвен процент от 18% и минимална погасителна вноска от 2% по ползваната сума, ще ви отнеме около 370 месеца, или над 30 години, за да я покриете напълно. А сега как мислите, ще плащате ли само погасителната вноска…

Преди да инвестирате трябва задължително да направите това

Иначе кредитните карти безспорно имат и положителни черти. Те носят сигурност и удобство, възможност да плащате с тях онлайн, както и в чужбина, често с ползването им можете и да пестите, от бонусните програми. Пак трябва да подчертаем обаче, че всичко зависи от вас и начина по който ги ползвате.

2. Назначават ви на първата ви работа

Да получите първата си заплата е изключително вълнуващо преживяване. Трябва обаче след него, да започнете да мислите за бъдещето си. Наистина ли заплатата ще ви отведе по пътя на богатството? Имате ли възможност да спестявате за старини…

заплата преговори

Може това да „живеете за мига“ да ви се струва много привлекателна алтернатива, но какво ще каже „бъдещото ви аз“ например след 25 години. А както вече не въднъж посочвахме, единствения ви шанс да достигнете до спокойни и подсигурени старини е като започнете да спестявате възможно най-рано.

Ако заделяте 57.7 лева на месец (с малко късмет), можете да станете милионер

Не забравяйте, че колкото по-рано започнете да пестите, толкова по-дълго парите ви ще работят за вас.

милион

В допълнение, не се оставяйте да се носите по течението на място, където заплатата ви е много по-ниска от тази за позицията ви, но в друга конкурентна компания. Периодично си искайте по-висока заплата. Например непоискани 100 лева в по-висока заплата, се равняват на 17 300 спестени лева след десет години. Защо да ги изтървате, само поради срам? А знаете ли колко набъбва тази сума за 20 години…

3. Изнасяте се от вкъщи

Всеки достига момент в живота си, когато напуска „бащиното гнездо“. И докато това е напълно нормално решение, хората следват различни модели. Някои си купуват имот, други живеят под наем.

Защо животът под наем е по-добър от покупката на имот? (на този етап)

Важно е всеки да определи, на база възможностите си и личните си предпочитания, към кой вариант да се насочи. Който и вариант да изберете обаче, критично за вашето бъдеще е да живеете под възможностите си. Това е и съветът, който почти всички експерти дават единодушно по пътя към богатството.

покупка, или наем

Както вече писахме, живот под наем в тристаен, може да ви спести сериозна сума пари за един период от 25 години.

Дори и да изберете да си купите имот обаче, много е важно той да е по-малък от това, което бихте искали. Защото това ще ви даде възможност да пестите средства, които освен да се увеличават с времето, може да са така необходимия ви капитал за развиване например на бъдещ бизнес, който да ви вкара в клуба на богатите.

Един от най-важните въпроси, на които трябва да си отговорите, ако решите да си купите имот е – „Какъв имот можете да си позволите?“.

Има един много прост начин с който да определите какъв имот можете да си позволите. На първо място е добре да имате спестени средства за покупката. Специалистите препоръчват, да сте заделили 20% от стойността на имота, преди да прибегнете до покупка на кредит.

Ако нямате други задължения, които да ви тежат, то би следвало да закупите имот на стойност до четири пъти годишния доход на домакинството.

Например, ако вие и жена ви имате годишен доход от примерно 36 000 лева (в столицата, при нетна заплата на всеки от двамата по 1 500 лева), то стойността на закупеният имот не би следвало да е по-голяма от 144 000 лева.

Продължава на следваща страница…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …