понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Водеща / Преди да си купите недостъпен имот, отидете на почивка в Гърция

Преди да си купите недостъпен имот, отидете на почивка в Гърция

Недвижимите имоти са една от най-популярните и разбираеми инвестиции за българите. И докато покупката на имот може и да е като цяло добро инвестиционно решение в момента, то тя трябва да е добре обмислена, а не мотивирана от припряно бързане и натиск следсвие наскорошния ръст в цените.

През последната година и половина–две, имотите поскъпнаха с около 20-на процента. И докато това далеч не означава, че ръстът им е изчерпан, купувачите трябва да са много внимателни.

Не бързайте с покупка на имот в Гърция

Силното търсене в момента и бързата реализация на имоти (в рамките на около тридесет календарни дни) води до две неща след себе си.

пазар на продавачи

На първо място – връщане на нереалистичните очаквания от страна на продавачите и на второ – размразяване на много нови строителни обекти, включително и стартиране на нови.

Всичко това най-вероятно ще инициира по-високо предлагане след година-две, и ако не по-ниски цени, то поне купувачите ще могат да разчитат на по-голям избор.

За тези, които отново повярваха, че цените на имотите се движат само в една посока – и тя е нагоре, имаме следния съвет. Отидете на почивка в Гърция…

Така освен да си починете, ако сте забравили кризата у нас само отпреди четири-пет години, ще можете да усетите какво означава депресиран пазар на имотите в реално време.

Проблемите с недостъпността на имотите ще се задълбочават

На практика психологията на гърците много се доближава до тази на българите, когато става въпрос за недвижими имоти. В продължение на десетилетия гърците купуваха недвижими имоти за децата и внуците си, с убеждението, че това е най-сигурния залог за запазване и увеличение на стойността (звучи ли ви познато?!).

Гърците се присмиваха в кафенетата на всички, които изразяваха мнение, че имотите могат изобщо да регистрират понижение в стойността си. Само, че немислимото за тях се случи…

цени имоти гърция

От 2009-та година насам индексът следящ цените на недвижимите имоти в Гърция се понижи от 100 пункта на 59.8 пункта през тази година, или спад от над 40% за посочения период.

Така, че не забравяйте, горещ актив може бързо да се превърне в „падаща звезда“. А търпението понякога може да е много ценно. Не че предричаме криза при имотите, при съвсем скоро стартиралото възстановяване. Просто казваме, че тези които очакват цените да продължат да растат с подобни на настоящите темпове, най-вероятно ще бъдат разочаровани.

Мислите, че имотите ще поскъпват, инвестирайте в акции

А на пазар, на който доминацията на продавачите отново се връща с пълна сила, едва ли можете да разчитате на добра покупка (качествен имот в предпочитаната от вас дестинация) и на приемливи цени.

Но ако цените на имотите ви се струват недостъпни, или пък не успявате да намерите точно това което търсите, не бързайте да купувате само заради идеята. Имотите няма да свършат, а тази покупка трябва да се прави много обмислено, защото най-вероятно ще е една от най-големите в живота ви.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …