сряда , февруари 21 2018
Начална Страница / Водеща / Предимствата и недостатъците на живота в София

Предимствата и недостатъците на живота в София

Вечният въпрос – живот в столицата или живот в средно-голям град? Ще разгледаме предимствата и недостатъците на това да живеете в столицата.

Мотив номер едно, да предпочетете животът в най-големия град у нас обикновено се мотивира от по-високите доходи, които ще получавате. Това обаче, разбира се, си има и цена – по-големите разходи.

3 568.45 лева са необходими за нормален живот в София (за четирима)!?

Има много калкулатори, с които можете да изчислите какви ще са разходите ви за живот в голямото „сити“, като например на изданието numbeo.com. Там всеки може да сравни какви разходи за живот ще са му необходими, за да поддържа еднакво добър стандарт на живот в средно-голям град и лесно да ги сравни с дохода си.

И все пак, нека да разгледаме какви са предимствата и недостатъците да живеете в столицата…

Имотните разходи

Безспорно разход номер едно в бюджета ви, ще е за подсигуряване на мястото, където живеете. Разходите за имоти в София са доста големи.

жилище

Всъщност, трябва да отбележим, че ръстът в цените на имотите и наемите през последните две години, допълнително влошават съотношението разход за имот-доход. Цените на имотите и наемите в София, се повишиха с около 10-15% през последната една година, при почти нулев ръст в доходите на софиянци.

Най-голямо е повишението в кварталите с новоизградено метро, което е сериозно удобство за бърз и относително евтин достъп до работното място.

Трябва да се отбележи, че наемите и цените на имотите в близост до големите бизнес-паркове или офис-сгради, също са доста над средните наеми като цяло в столицата.

Транспорт

В повечето случаи, колкото по-близо живеете до работата си, толкова по-добре. Това ще ви пести време, нерви и средства. Разбира се, отново както вече споменахме, това си има цена.

Това са най-сигурните нискобюджетни авиолинии

Ако ще ползвате основно градски транспорт, можете да помислите за това да се разделите със своя автомобил. Това ще ви спести традиционните проблеми свързани с паркирането, задръстванията и допълнителни разходи свързани с поддръжката на автомобил.

фитнес автобус

В допълнение, шофирането в столицата не е сред най-приятните неща, особено за хора, преместили се от по-малки градове. Разбира се, за някои хора да имат автомобил просто е неизбежно, предвид на това, че имат малки деца или често пътуват към родните си градове.

Изкушения и забавления

Едно от предимствата, а донякъде и недостатък, е че в големият град на практика ще имате достъп до всичко. Почти няма нещо, което да не можете да откриете в София. Това е много лошо за хората, които не могат да контролират разходите си и да спазват основния принцип по пътя към богатството – да живеят под възможностите си.

парти

Много често хората в по-малките градове трудно успяват да изхарчат припечеленото, до голяма степен и само поради факта, че там липсват много от „изкушенията“ на големия град.

Същото важи и по отношение на забавленията. Младите имат достъп до всякакъв род услуги, насочени към това да ги забавляват. За съжаление, те не са особено евтини и могат да „ядат“ голяма част от доходите им.

В крайна сметка всеки сам за себе си и на база собствените си предпочитания и доходи трябва да вземе решението дали да предпочете животът в столицата, пред този в голям град.

Провери също

6 навика на хората, които са успешни в спестяването

Искате да спестявате, но някак си нещата не ви се получават? Може би проблема е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *