четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Водеща / Няколко добри причини да инвестирате в имот в момента

Няколко добри причини да инвестирате в имот в момента

Цените на имотите се повишиха през последните две години. Ръстът е между 10 и 20% в зависимост от това къде е разположен имота, както и какъв тип е. Много хора се чудят дали не са „изтървали влака“ с покупката на имот.

Ето няколко причини, защо тази инвестиция все още е не лоша инвестиционна алтернатива пред българите:

Доходността от имоти все още е много примамлива

доходност наем

Когато говорим за инвестиция, важна е доходността. И докато капиталовата печалба, която ще се реализира при евентуалното поскъпване на имота, е нещо несигурно (подобно на инвестициите в акции) и едва ли може да се прогнозира в момента, единственото сигурно за инвеститорите е доходността от наеми.

Каква е тя ли?

Все още е над 5% за големите градове. А това е една много добра доходност в среда на рекордно ниски лихви по депозитите у нас и по света. По-точно, близо пет пъти повече от това, което дават банките на депозантите си.

Имотите все още са достъпни

Важно за бъдещото движение в цените на имотите и за това да не станем свидетели на съществен срив, е не само доходността, но и достъпността им. У нас имотите все още са далеч по-достъпни в сравнение с останалите страни.

Жилищата в София най-достъпни сред столиците в Централна и Източна Европа

Нещо повече, имотите в столицата ни са най-достъпни в ЦИЕ, съпоставени с доходите. Средният доход на софиянец, купува 0.69 кв. м. жилищна площ, при средно 0.56 квадратни метра във всички столици в ЦИЕ. За сравнение средния доход в Братислава и Прага, купува едва 0.5 квадратни метра.

недвижими имоти

Предвид на перспективите за по-нататъшно повишение на доходите, както в номинално, така и в реално изражение, перспективите за по-нататъшен ръст в цените на имотите се запазват благоприятни.

Ипотечните кредити поевтиняват (и най-вероятно ще продължат да поевтиняват)

Преди няколко месеца писахме, че ипотечните кредити у нас са най-скъпи в Европа. Най-висок е и лихвеният спред между цената на кредита и лихвите по депозитите. Тази ситуация обаче, няма как да се задържи прекалено дълго, като първите признаци, че нещата бавно и постепенно се нормализират са налице.

Българинът ползва най-скъпите кредити в ЕС

Много е възможно тенденцията на стесняване на лихвения спред да продължи и да видим по-нататъшно понижение на лихвите по ипотечните кредит. Фактори за това ще са рекордно ниските лихви по депозитите в среда на огромен депозитен ресурс, който бездейства в банките.

Имотите са добра защита на спестяванията ви

Save-Money

Имотите са доказали в исторически план, че са добра защита срещу инфлацията. И макар в момента последната да не е заплаха, ускоряването й рано или късно ще се случи.

Казано по друг начин – спестяванията ни, най-вероятно ще започнат да се обезценяват, а имотите са много добър вариант за защита, особено за по-консервативните депозанти, със страх от фондовите пазари.

Трябва да подчертаем също така, че имотният пазар е много по-слабо волатилен от други инвестиционни алтернативи, като фондовия пазар например.

Имотите също така са се представяли далеч не чак толкова по-зле от тези в акции през последните петнадесет години и половина. Без да се отчита доходът от наем, инвестицията в имот е донесла 6.5% годишна възвръщаемост на инвеститорите, при 9.96% възращаемост от борсата (без дивиденти).

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *