Начална Страница / Водеща / Осем симптома, че не сте избрали правилния индексен фонд

Осем симптома, че не сте избрали правилния индексен фонд

Индексните фондове са изключително популярни през последните години, като тази тенденция е много вероятно да се запази и в бъдеще.

В свят, в който инвеститорите могат да избират между хиляди индексни фондове обаче, задачата на последните е изключително трудно. Не рядко, инвеститорите могат да сбъркат в избора си на подходящ индексен фонд. Ето няколко признака, че може да сте направили подобна грешка:

1. Има високи такси

данъци

Много е вероятно да сте избрали един индексен фонд базиран на определен актив, без да сте си направили труда, да проучите пазара и дали няма други фондове, базирани на същия актив, но с по-ниски нива на комисионите.

Бордовите игри, които ни помагат да сме по-добри в нашите финанси

Както вече писахме, такса от няколко процентни пункта може да води до критична разлика в бъдещата доходност, особено в дългосрочен план.

Експертите съветват, че всяка такса над 0.3% за индексен фонд е висока.

2. Не го разбирате

Едно от основните правила в инвестирането, давани включително от гениалния Бъфет е –„Не инвестирайте в нещо, което не разбирате, инвестирайте в прости неща!“.

В съвременния свят има много и най-разнообразни индексни фондове, включително и такива, които инвестират в сложни активи. Ако не разбирате актива, върху който е базиран индексния фонд, по-добре изберете друг.

3. Твърде е рисков

риск

Някои индексни фондове са проектирани да реализират висок доход. Трябва да сте наясно обаче, че това обикновено е свързано и с повече риск. Ако не можете да определите колко точно риск поема един фонд и дали това ниво е съпоставимо с вашите допустими норми на загуби, то по-добре го пропуснете.

4. Твърде е консервативен

Инвеститорите, които се опасяват от поемането на рискове, често изпадат в другата крайност – прибягват към твърде консервативни индексни фондове. За съжаление обаче, те запазват високите си изисквания за доходност. Това често е непосилна задача.

12 мисли на Бъфет, обобщаващи всичко, което трябва да знаете в инвестирането

Може би е добре да помислите за нещо средно, между търсенето на доходност и поемане на по-малко риск.

5. Повишава експозицията ви към активи, които вече имате в портфейла си

investment-risk

Инвеститорите често прибягват към индексните фондове, с цел да диверсифицират портфейлите си от активи. Понякога обаче, те правят грешката да се насочват към корелирани с техните активи индексни фондове, като така на практика повишават концентрацията си към един актив, а не диверсифицират.

6. Не можете да търгувате безплатно

Много дисконтови брокери, позволяват на клиентите си да търгуват определени индексни фондове, без да плащат комисиона за това.

Продължава на следваща страница…

Провери също

черно и бяло

Три съвета за забогатяване от 12 финансови книги

Три са общите съвета, които могат да бъдат извлечени от близо 12 книги за финанси. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *