вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Водеща / Осем симптома, че не сте избрали правилния индексен фонд

Осем симптома, че не сте избрали правилния индексен фонд

Индексните фондове са изключително популярни през последните години, като тази тенденция е много вероятно да се запази и в бъдеще.

В свят, в който инвеститорите могат да избират между хиляди индексни фондове обаче, задачата на последните е изключително трудно. Не рядко, инвеститорите могат да сбъркат в избора си на подходящ индексен фонд. Ето няколко признака, че може да сте направили подобна грешка:

1. Има високи такси

данъци

Много е вероятно да сте избрали един индексен фонд базиран на определен актив, без да сте си направили труда, да проучите пазара и дали няма други фондове, базирани на същия актив, но с по-ниски нива на комисионите.

Бордовите игри, които ни помагат да сме по-добри в нашите финанси

Както вече писахме, такса от няколко процентни пункта може да води до критична разлика в бъдещата доходност, особено в дългосрочен план.

Експертите съветват, че всяка такса над 0.3% за индексен фонд е висока.

2. Не го разбирате

Едно от основните правила в инвестирането, давани включително от гениалния Бъфет е –„Не инвестирайте в нещо, което не разбирате, инвестирайте в прости неща!“.

В съвременния свят има много и най-разнообразни индексни фондове, включително и такива, които инвестират в сложни активи. Ако не разбирате актива, върху който е базиран индексния фонд, по-добре изберете друг.

3. Твърде е рисков

риск

Някои индексни фондове са проектирани да реализират висок доход. Трябва да сте наясно обаче, че това обикновено е свързано и с повече риск. Ако не можете да определите колко точно риск поема един фонд и дали това ниво е съпоставимо с вашите допустими норми на загуби, то по-добре го пропуснете.

4. Твърде е консервативен

Инвеститорите, които се опасяват от поемането на рискове, често изпадат в другата крайност – прибягват към твърде консервативни индексни фондове. За съжаление обаче, те запазват високите си изисквания за доходност. Това често е непосилна задача.

12 мисли на Бъфет, обобщаващи всичко, което трябва да знаете в инвестирането

Може би е добре да помислите за нещо средно, между търсенето на доходност и поемане на по-малко риск.

5. Повишава експозицията ви към активи, които вече имате в портфейла си

investment-risk

Инвеститорите често прибягват към индексните фондове, с цел да диверсифицират портфейлите си от активи. Понякога обаче, те правят грешката да се насочват към корелирани с техните активи индексни фондове, като така на практика повишават концентрацията си към един актив, а не диверсифицират.

6. Не можете да търгувате безплатно

Много дисконтови брокери, позволяват на клиентите си да търгуват определени индексни фондове, без да плащат комисиона за това.

Продължава на следваща страница…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *