вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Водеща / Това са проблемите, свързани с прекомерната диверсификация

Това са проблемите, свързани с прекомерната диверсификация

Всички сме чували съвета „не слагай всичко в една кошница“. И докато той се оспорва от редица експерти, сред които имена като Стан Друкенмилър и дори Уорън Бъфет, факт е, че току що прохождащите на пазара инвеститори, трябва да го следват.

Ст. Друкенмилър: Ето така се става феноменален инвеститор

Причината е, че ако младите инвеститори сложат всичко в една кошница, могат да сбъркат и да реализират необратими капиталови загуби. А шансът да сбъркат е по-голям при новите инвеститори, поради липсата на достатъчен опит.

И все пак, инвеститорите трябва да имат в предвид, че прекомерната диверсификация също не е много добра за тях. Ето няколко причини за това:

1. Повишавате сериозно таксите и комисионите

Таксите и комисионите са широко пренебрегван фактор от инвеститорите. Те обаче, трябва да са наясно, че този вид разходи могат сериозно да „ядат“ от доходността им. Особено с пълна сила важи това, ако инвестираните суми не са особено големи, или пък търгуват твърде много.

инвестиция

А широката диверсификация или покупката на малки количества акции от различни компании е действие, което е обвързано с плащането на големи такси и комисиони.

Обикновено онлайн-брокерите, таксуват клиентите си на сделка, като плащаната такса варира в широки граници и често може да е с някакъв минимум, от примерно 5 или десет долара.

Ето защо да не инвестиратe в хеджфонд

А сега сметнете колко ще ви струва да си купите акциите на 50 компании и после да ги продадете. При комисиона от 5 долара на сделка това прави 500 долара под формата на такси и комисиони. Ако имате портфейл от 10 000 долара, това автоматично означава с 5% по-малка доходност!

Има едно решение на проблема с широката диверсификация и спестяване от такси и комисиони и той се казва – индексен фонд.

Има всякакъв род индексни фондове, които ви позволяват да диверсифицирате при минимален разход.

Нещо повече, според Уорън Бъфет, инвестирането в нискоразходен индексен фонд, базиран на S&P 500 е възможно най-добрата инвестиция за индивидуалните инвеститори. Така те ще бият основна част от професионалните мениджъри на пазара.

2. Ще трябва да ребалансирате портфейлите си по-често

Ако сте избрали някаква инвестиционна схема, подходяща за рисковия ви профил, като например инвестиране на 80% от средствата ви в акции, а останалите в облигации, то когато имате твърде много позиции, ще ви се налага по-отблизо да следите и да балансирате портфейла си.

сравнение лихви

В такава ситуация, освен допълнителното време, което ще трябва да отделяте, ще трябва да правите още много сделки, което се превръща в още такси и комисиони за вашия брокер.

Как да сте успешен инвеститор, съветва експерт без загуба от 30 години

3. Можете съществено да намалите възвръщаемостта си

Съвместно изследване на The Wall Street Journal и Morningstar, сочи че портфейл съставен от 70% щатски акции и 30% щатски облигации е реализирал доходност за последните 20 години от 9.1% на година.

възвръщаемост

За сравнение доста по-широко диверсифициран портфейл, насочен в 40% щатски акции, 20% щатски облигации, 10% чуждестранни акции от развиващите се пазари, 10% в международни облигации и останалите разпределени в микс между развиващите се пазари, суровини и хеджфондове, е донесъл доходност от 8.8%.

4. Можете да повишите шансовете си да държите твърде много от грешната инвестиция

Понякога диверсификацията е само привидна. Обвързаността между различните класове активи в световен мащаб е по-голяма отвсякога. Или казано по друг начин инвеститорите могат да си мислят, че са съставили широко-диверсифициран портфейл, но на практика да са с голяма експозиция към грешните активи, сектори, отрасли или пазари.

инвеститорски загуби

Един пример, ако имате инвестиция в индексен фонд базиран на S&P 500, то вие съответно държите 3.08% от инвестициите си в акции на Apple Inc, 2.40% в Microsoft Corporation и 1.53% във Facebook Inc. Ако добавите фонд базиран на технологичните компании, то на практика повишавате експозицията си към същите компании, които вече посочихме.

В заключение може да се каже, че това да държите всичките си спестявания в акциите на една компания не е добро решение. Понякога обаче, прекомерната диверсификация също може да има негативно въздействие върху портфейла ви.

5. Трудно ще следите толкова позиции

И последния, но не по важност проблем свързан с широката диверсификация е, че инвеститорите ще трябва да следят огромен брой компании, което практически е почти невъзможно!

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *